Izložba “Jučer kao sutra” autora Davora Krelje u Labinu

Izložba “Jučer kao sutra” autora Davora Krelje u Labinu

1.6.2015. // Kulturistra // Objavljeno u kategoriji Kultura

Izložba “Jučer kao sutra” autora Davora Krelje bit će otvorena 3. lipnja u 20 sati, u Gradskoj galeriji Labin.  Izložbu će predstaviti Feđa Gavrilović, povjesničar umjetnosti.

 

 

Davor Krelja rođen je 1960. Završio je srednju Školu primijenjenih umjetnosti u Puli, a potom diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Osim autorskog predstavljanja bavi se pedagoškim radom, ilustracijama i scenografijom. Predstavio se s tridesetak samostalnih izložbi i sudjelovao na mnogim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Njegove ilustracije redovito se objavljuju u časopisima i knjigama. Živi u Zagrebu.

„Davor Krelja poništava jednu od biti fotografije (identifikaciju, odnosno specifikaciju mjesta, vremena ili osobe), i prikazano dovodi na viši stupanj apstrakcije. Ono postaje bezvremensko i svevremensko, bezoblično i sveoblično. Baš potezom, intervencijom rukom i bojom, ovdje se nadilazi sve konkretno, a identitetu se daje mogućnost izmjenjivosti i protejska osobina fluidnosti. Gledajući cjelokupno Kreljino stvaralaštvo, nije pogrešno pretpostaviti kako on u slikanom prizoru i činu stvaranja kistom vidi mogućnost oduhovljenja promatranoga, njegova upisivanja u viši percepcijski registar.

Ovom ciklusu pripada i jedno ulje na platnu, slika Made in Heaven, koja pokazuje nekoliko pari ljudskih očiju i svjetlećih iskri na svjetloplavoj pozadini koja asocira na rajske, nebeske visine iz naslova. Ti su pogledi možda perspektiva iznad svakodnevne percepcije, vječnost iz spomenutih Borgesovih pripovijesti, pozicija izdignuta iz smrtnosti i svakodnevice, koja dozvoljava potpuni odmak od značenja, od predmetnoga i konkretnoga, od onoga što nas okružuje.“ Feđa Gavrilović ((…) iz predgovora katalogu izložbe)

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 20. lipnja.

Radno vrijeme galerije: od 10 do 14 sati i od 18 do 21 sat. Nedjeljom zatvoreno.

 

 

davor krelja gradska galerija labin izložba galerija