Izložba IRWIN - “Vrijeme za novu državu” u Galeriji "Lamparna"

Izložba IRWIN - “Vrijeme za novu državu” u Galeriji "Lamparna"

18.5.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U sklopu nastavka izložbenog ciklusa V.I.T.R.I.O.L. autora Damira Stojnića, koja tematski problematizira odnose na relaciji Umjetnost i Alkemija, u subotu 20. svibnja s početkom u 20 sati, u Galeriji KuC-a „Lamparna“ Labin, otvara se izložba slovenske umjetničke skupine IRWIN pod nazivom „VRIJEME ZA NOVU DRŽAVU“.
 
„Time for a New State“ projekt je u tijeku započet 2010. godine, koji predstavlja diskusijsku platformu za ponovno promišljanje pitanja građanstva, zajedničkog nasljeđa te, općenito, smisla i razloga postojanja države kao civilizacijske tvorevine. Uz dokumente i publikacije IRWIN-a i NSK-a, na izložbi će biti predstavljen i njihov istoimeni dokumentarni film o prvom Kongresu građana NSK Države održanog u Berlinu, 2013. godine.
IRWIN dolaze u Labin neposredno nakon izložbe „The NSK State-in-time Pavilion“ (http://nsk-state-pavilion.org/) upravo otvorene na ovogodišnjem venecijanskom Bijenalu, gdje je NSK-Država otvorila vlastiti paviljon u Palazzo Ca''''''''Tron, a kojeg 17. svibnja otvaraju i u Beču.

IRWIN čine slovenski umjetnici: Dušan Mandič, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek i Borut Vogelnik. Osnovan je 1983. godine, a godinu kasnije postaje dijelom većeg kolektiva, kontroverznog “Neue Slowenische Kunst” (NSK), kao odjel koji se bavi vizualnom umjetnošću i suvremenom umjetničkom praksom. Pored njih, NSK su osnovali “Laibach” kao glazbeni odjel, i “Sestre Scipiona Nasice” kao kazališni odjel.
IRWIN iza sebe imaju impresivan broj svjetski relevantnih izložbi, izlagali su u gotovo svim vodećim europskim i svjetskim muzejima i galerijama, uključujući i velike umjetničke manifestacije poput Manifeste u Rotterdamu i Ljubljani, venecijanskog Bijenala,... . 2004. godine bili su dobitnici nagrade “Jakopič”, najvišeg slovenskog priznanja za doprinos na području vizualnih umjetnosti.

Izložba ostaje otvorenom do 02.06.2017.
Ponedjeljak – Subota, od 19:00 – 21:00,
Nedjeljom zatvoreno.


Ciklus izložbi V.I.T.R.I.O.L. sufinancira Ministarstvo kulture RH

Klub mladih “Klub 21” u 2017. sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a djelatnost KuC-a “Lamparna“ Ministarstvo kulture te Zaklada “Kultura nova”.
 
 

izložba Labin manifaestacija umjetnost Damir Stojnić Rijeka Istra Klub mladih KuC Lamparna IRWIN Slovenija Rudarska 1 Lamparna V.T.R.I.O.L. kolektiv