IZLOŽBA: Helidon Gjergji „Moje pismo gradonačelniku“

IZLOŽBA: Helidon Gjergji „Moje pismo gradonačelniku“

13.7.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Projekt i i istoimena izložba „Moje pismo gradonačelniku“ trebao je biti realiziran prije početka 3. Bijenala industrijske umjernosti te predstavljeni u Puli i Labinu kao jedan od njegovih popratnih programa. Međutim zbog nemogućnosti umjetnika da, zbog zatvaranja granica SAD izazvanog pandemijom COVID 19, dovrši započetu umjetničku rezidenciju u Istri, rad je isproduciran bez njegovog fizičkog prisustva i to u dva navrata: pisma gradonačelniku Pule u rujnu 2020., a pisma gradonačelniku Labina u lipnju 2021. Riječ je o participativnom projektu realiziranim u suradnji s Udrugom slijepih i slabovidnih osoba Istarske županije, u kojem su društvene vizije slijepih i slabovidnih osoba izložene u javnom prostoru. U svojim pismima one progovaraju o problematici s kojom se susreću u svom svakodnevnom radu, a u cilju društvene integracije i interakcije slijepih i slabovidnih osoba, skupine koja se često osjeća isključena iz društva i društvenih događanja i kulture, te koja nije dovoljno integrirana u život naše zajednice. Tijekom kratkotrajne umjetničke rezidencije u Istri u ožujku 2020. umjetnik je uspio provesti terensko istraživanje u cilju identificiranja izazova i potreba slijepih i slabovidnih osoba u Istarskoj županiji te uspostaviti kontakt s navedenom udrugom u Puli, ali nažalost iz već navedenih razloga nije bio u mogućnosti da s članovim udruge provede planiranu edukaciju u svrhu zajedničke, in situ produkcije participativnog umjetničkog rada. Projekt „Moje pismo gradonačelniku” potiče osobe s oštećenjem vida da pišu svom gradonačelniku pismo kako bi s lokalnom upravom, ali i publikom izložbe, podijelili svoje brige, potrebe i osobna iskustva. Na ovaj način projekt je omogućio da se čuju do sada nečujni glasovi dijela lokalne zajednice te stvoriti mogućnost ulaska članova te zajednice u dijalog s širom javnošću.
Srž ovog projekta su pisma koje su slijepe i slabovidne osobe iz Pule (3) i Labina (2) napisale svojim gradonačelnicima, koja uglavnom sadrže njihove probleme i želje, ali i ideje te prijedloge kako bi se ova ranjiva skupina građana mogla značajnije uključiti u život lokalne i šire društvene zajednice, na temelju osobnih iskustava slabovidnih osoba. Pisma će u galeriji DKC-a Lamparna biti izložena u formi printeva većeg formata te transliterirana na hrvatski jezik, a za potrebe grafičke mape koja je u izradi i na engleski jezik. S obzirom na to da slijepe osobe izložbu ne mogu doživjeti jednim od najvažnijih osjetila – vidom, bit će im omogućeno percipiranje izložbe pomoću dodira, na temelju kojeg osoba koja ne vidi može stvoriti vlastitu sliku o izloženim radovima i cijeloj izložbi. I ostali će posjetitelji izložbe imati mogućnost da isprobaju svoju percepciju izloženih radova nekim drugim osjetilima, a ne samo vidom.
Na izložbi u Galeriji Lamparna biti će predstavljena pisma gradonačelniku Pule, koja su već bila izložena u Augustovom hramu u Puli u sklopu 3. Bijenala industrijske umjetnosti, te pisma gradonačelniku Labinu. Po završetku izložbe oba će gradonačelnika dobiti i grafičku mapu, koja će sadržavati pisma s Braillovom znakovima te njihove „prijevode“ na hrvatski i engleski jezik.
Helidon Gjergi & L.A.E. XXI, 2020.

Helidon Gjergji rođen je i odrastao u Tirani (Albanija), gdje je najprije studirao umjetnost na Umjetničkoj akademiji u Tirani. Otvaranjem granica Albanije 1991. godine, preselio se u Italiju gdje je nastavio studirati likovnu umjetnost te diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Napulju. 1997. godine preselio se u Chicago, gdje je stekao magisterij (MFA) iz umjetničke teorije i prakse na Sveučilištu Northwestern (Chicago) i imao prve američke izložbe. Danas živi u New Yorku, te predaje kao asistent na sveučilištu Visual Arts Department and Honors College of SUNY, Old Westbury. Svojim je radovima sudjelovao na brojnim samostalnim (Albanija, Italija, Grčka, Njemačka, Švicarska, Engleska, SAD,…) i međunarodnim grupnim izložbama (Venecijansko likovno bijenale, Venecijansko bijenale arhitekture, Bijenale u Tirani, Thessaloniki Biennale,..). Posebno valja naglasiti njegov prethodni rad sa slijepim i drugim ranjivim osobama za Manifesta 8 (2010.) pod nazivom “CONDIMENTOS”/“ZAČINI“, kojeg je napravio uz pomoć Cristine Martínez Rodán, koja se rodila slijepa. Rad je bio postavljen u potpuno mračnom prostoru te je i publika je ovu mirisnu instalaciju doživjela u mraku. Pored mnogih profesionalnih priznanja i nagrada, Helidon je dobitnik Zlatne medalje časti Predsjednika Republike Albanije za zasluge svojoj zemlji u doba komunizma, kada je kao disident sudjelovao u studentskim prosvjedima, a zatim i štrajkao glađu što je bio jedan od poticaja za narodnu pobunu protiv komunističkog režima, koji je propao 1991. godine kada je u Albaniji uvedena demokracija.

Opremanje izložbe: Smoković d.o.o.
Postav izložbe: Dean Zahtila & Noel Mirković (L.A.E. XXI)

Projekt „Moje pismo gradonačelniku“ sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH.
Izložba ostaje otvorena do 30. srpnja i može se razgledati isključivo radnim danom (ponedjeljak – petak) od 10 do 15 sati.

dkc lamparna izložba srpanj labin istra Helidon Gjergji labin art express xxi