Izlazi drugi po redu Zbornik radova sa međunarodnog znanstvenog skupa «Matija Vlačić Ilirik» (Audio)

Izlazi drugi po redu Zbornik radova sa međunarodnog znanstvenog skupa «Matija Vlačić Ilirik» (Audio)

1.4.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Kultura

Drugi po redu Zbornik radova sa međunarodnog znanstvenog skupa «Matija Vlačić Ilirik» za par dana trebao bi ugledati svjetlo dana. Zbornik je uredila dr.sc. Marina Miladinov s Teološkog fakulteta «Matija Vlačić Ilirik» iz Zagreba, a uvod potpisuje akademik Josip Bratulić. Riječ je o 13 radova koji su prezentirani 2006. godine u Labinu.

Djela Matije Vlačića Ilirika dala su veliki doprinos reformaciji i postala su značajan dio naše kulturne baštine.

Labinski muzej nastoji obogatiti fundus knjiga koji posjeduje o Vlačiću. Ovaj znameniti labinski reformator je napisao i objavio oko tristotinjak radova, a zadatak je Sveučilišne knjižnice u Zagrebu da ih otkupi, kazao je Tulio Vorano i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je do sad otkupljeno preko 80 radova koje je potpisao Vlačić.

U tiskari «Grafomark» d.o.o. u Zagrebu početkom ovog tjedna iz tiska je izašao Zbornik radova s drugog Međunarodnog znanstvenog skupa "Matija Vlačić Ilirik" koji je održan u Labinu od 27. - 29. travnja 2006. godine


Zbornik na 319 stranica donosi referate trinaestorice izlagača od ukupno petnaest prisutnih znanstvenika i kulturnih djelatnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Mađarske, Republike Srbije i Hrvatske.

Znanstveni skup je bio posvećen našem najslavnijem sugrađaninu.

 

Zbornik je tiskan u nakladi od 500 primjeraka a uredila ga je Marina Miladinov s Teološkog fakulteta „Matija Vlačić Ilirik“ iz Zagreba. Izdavanje Zbornika su uz Grad Labin podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Istarska županija. Sredinom mjeseca travnja planira se promovirati Zbornik u Labinu a potom i u Zagrebu.

 


( audio Matija Vlačić Ilirik 1 dio )
( audio Matija Vlačić Ilirik 2 dio )

 

Crkveni reformator Matija Vlačić Ilirk (lat. Mathias Flacius Illyricus) rođen je 3. ožujka 1520. godine u Labinu. U ranoj mladosti ostaje bez roditelja te sa 16 godina odlazi na studij u Veneciju gdje se školuje kod Giambattiste Aegnatiusa, profesora klasičnih jezika. Na nagovor ujaka i liberalnog franjevačkog provincijala Balda Lupetine (koji će životom platiti svoja uvjerenja - biti će zadavljen) odlazi 1. svibnja 1539. godine na studij u Basel. Naredne godine (1540.) prelazi na studij u Tübingen. Uz potporu i preporuku profesora hebrejskoga jezika, Istranina Matije Grbca (Mathias Garbitius Illyricus), prelazi 1541. godine na studij u Wittenberg, tadašnje vodeće protestantsko sveučilište. Pod mentorstvom profesora Philipa Melanchthona stječe magisterij slobodnih umijeća i postaje profesor hebrejskog i grčkog jezika. Godine 1545. stupa u brak s prvom suprugom (umire 1564.), a vjenčanju nazoči i Martin Luther s kojim je bio u vrlo prisnim odnosima.

 

Ostatak biografije Matije Vlačića ovdje

 

Teološki fakultet Matija Vlačić,Zagreb

 

Teološki fakultet protestantizam Matija Vlačić Ilirik Zbornik radova Labin Narodni muzej reformator Tulio Vorano kultura baština povijest hermenautika