Izlaganje UPU-a Vineža: Nerealno planiranje na štetu građana

Izlaganje UPU-a Vineža: Nerealno planiranje na štetu građana

9.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Sve je to lijepo zamišljeno, ali nije realno - valja se upitati odakle novci za to, s obzirom na to da već četiri godine ne možemo riješiti ni tri kilometra ceste od škole do Juraja, poopćeni je zaključak mještana s dvoipolsatne rasprave na javnom izlaganju prijedloga Urbanističkog plana uređenja Vineža koji je izazvao izuzetan interes - Dom kulture bio je pretijesan.

Glavni je kamen spoticanja promet: po mještanima, zamišljeni će se koridori teško realizirati, ali će, ovako ucrtani, presjeći mnoge čestice te onemogućiti da budu građevne. Mještani, čulo se, sudeći prema odgovorima Sonje Jurković - izlagačice plana u ime izrađivača (zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta i Zavoda za prostorno planiranje) - ne vjeruju u prihvaćanje primjedbi »budući da ona čuje samo ono što joj odgovara«.


Jurković je prethodno pojasnila da se uz glavnu prometnicu kroz Vinež planira izgradnja novih - oko naselja te unutarnjeg prstena, svojevrsne obilaznice koja bi trebala biti impuls za gradnju i vezati glavne sadržaje.
Škola i vrtić sele na periferiju, a sportsko-rekreacijska zona zamišljena je uz obiteljske vile.

Očuvat će se etno zone Viškovići, Mišoni, Ledenci te povijesna Krvova placa »kao otvoreni, prazan prostor« i radničke kuće na kojima je onemogućena dogradnja, a dopuštena eventualno zamjenska gradnja iste tipologije.

Istaknuto je da na stambenu izgradnju otpada gotovo pola od ukupne površine od 115 hektara.


- Ovdje smo došli graditi kuće tražeći mir, a vi nas opet prometno opterećujete, spajate s industrijskom zonom i stvarate opasne čvorove. Za školu i vrtić primjerena je njihova nekadašnja adresa - Krvova placa, kao potencijalni povijesno-kulturno-obrazovni centar, rekao je Mladen Bastijanić zasluživši pljesak.


Njime je nagrađen i Đino Bastijanić iz Mjesnog odbora. Podvukao je da se stambena gradnja planira samo na dijelovima u vlasništvu Grada, a s druge strane građane kače i uvjetovani koridori od 20, odnosno 15 metara za nove prometnice. Udio stambene gradnje, smatra on, puno je manji računa li se i zanemarenih 100 hektara industrijske zone Vinež. I on je za to da se Krvovu placu prestane štititi »jer će ostati smetlište«.
Jurković je istaknula da standardi za gradnju škole propisuju hektar («Što će Vinežu takva škola?«, komentirali su mještani), a za Anamariju Lukšić iz resornog gradskog odjela koridori (uz cestu, uključuju i zeleni pojas, pješačku te biciklističku stazu) omogućuju realizaciju neophodne infrastrukture uz prometnicu i uvode reda u gradnju.
- Dosad su se putovi i ogradni zidovi radili na svoju ruku, priječila se gradnja susjedu, pojasnila je Lukšić.


I labinski gradonačelnik Tulio Demetlika plan smatra okvirom, između ostalog i za velike projekte oko Vineža.
Mještani su se dotaknuli i lokacije sportske dvorane (na poljoprivrednom zemljištu), projekta vodoopskrbe («puno novca, malo muzike«) te kanalizacije. Pozvani su na podnošenje preciznih pisanih primjedbi. Javna rasprava traje do 20. listopada.

I. RADIĆ

 

Demetlikine ispričnice

Već drugi put u kratko vrijeme gradonačelnik Demetlika ispričava se stručnim suradnicima u izradi gradskih dokumenata. Nakon što je podnio ispričnicu profesorima, magistrima i doktorima iz tvrtke Inžinjering biro za opaske oporbe na Projekt ukupnog uređenja Grada, svojevrsne strategije razvoja, sada je, eto, na isti način »zaštitio« Sonju Jurković.

Profesorica se, međutim, nije ispričala za odmahivanja rukom kojima je popratila negodovanja građana na predložena rješenja. Ma koliko primjedbe bile laičke, nestručne, ne zaslužuju ovakvu reakciju, barem ne na javnoj raspravi!

Vinež UPU Urbanistički plan uređenja Demetlika Anamarija Lukšić Javna rasprava Sonja Jurković Arhitektonski fakultet koridri Krvova placa Viškovići