Izbori 17. svibnja: Četiri listića koji nam određuju sljedeće četiri godine

Izbori 17. svibnja: Četiri listića koji nam određuju sljedeće četiri godine

14.5.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Na lokalnim izborima čiji će se prvi krug održati ove nedjelje, 17. svibnja od 7 do 19 sati, građani prvi put neposrednu vlast i biraju – neposredno. Kandidati za župane, gradonačelnike i načelnike, kao i njihovi zamjenici, biraju se, dakle, imenom i prezimenom, a ne kao do sada odlukom predstavničkog tijela, znači - županijske skupštine ili gradskog i općinskog vijeća. Sama predstavnička tijela, možemo ih nazvati lokalnim parlamentima, biraju se na uobičajeni način – odabirom jedne od ponuđenih listi na kojoj je kandidata koliko i mjesta u određenom tijelu.

Ovdje nećemo ulaziti u sociološke, političke i ostale implikacije uvođenja nove prakse odabira lokalnih čelnika ni samog izbornog procesa, nego ćemo, obzirom na to da će se za samo tri dana građani naći u svom odjeljku na biračkim mjestima, dati ''''''''tehničke'''''''' upute.

Građane će, dakle, na biralištima na koja, nakon što su provjerili nalaze li se na biračkom popisu, odlaze s osobnom kartom ili putovnicom, dočekati birački odbori. Građani na biralištu dobivaju četiri izborna listića u četiri različite boje s kandidacijskim listama, odnosno kandidatima poredanim abecednim redom. Na plavom listiću su kandidati za župana, kojih u Istarskoj županiji imamo šest: Plinio Cuccurin, Lino Červar, Dino Debeljuh, Silvano Hrelja, Ivan Jakovčić i Bruno Langer. Na bijelom listiću su kandidati za gradonačelnike 10 istarskih gradova, odnosno načelnike 31 istarske općine. Na ružičastom listiću su liste za gradska, odnosno općinska vijeća. Na smeđem listiću su kandidacijske liste za županijsku Skupštinu, kojih je u Istri devet: BDSH, HDZ, HSU-HSLS, IDS-HNS, ISDF- ZA-SPOT, Nezavisna lista Plinija Cuccurina, Nezavisna lista Dina Debljuha, SDP-Zeleni i SRP.

Na svakom se listiću zaokružuje samo jedan redni broj ispred ponuđenih listi ili kandidata. Listić je nevažeći ukoliko se zaokruži više ponuđenih opcija, ukoliko se ne može jasno utvrditi što je zaokruženo ili ako se ne zaokruži ništa.

Još jednom kandidate i liste u Istarskoj županiji – za Skupštinu, župana, gradonačelnike, načelnike i vijeća - možete provjeriti slijedeći poveznice u našem tekstu Liste kandidata na izborima u Istarskoj županiji.  Na službenim internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (www.izbori.hr) mogu se naći potrebne opće informacije i poveznice o predstojećim lokalnim izborima.

Prvi će neslužbeni rezultati biti poznati u nedjelju iza 19 sati. U jedinicama lokalne samouprave u kojima ni jedan kandidat u neposrednom dijelu izbora ne dobije natpolovičnu većinu, slijedi drugi izborni krug 31. svibnja.

 

Na službenim internetskim stranicama Istarske županije objavljene su liste i kandidati na predstojećim izborima za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji se održavaju 17. svibnja. Objavljen je popis biračkih mjesta u Istarskoj županiji, kandidacijske liste za Županijsku skupštinu, uključujući i popis kandidata za župana te kandidacijske liste za gradska i općinska vijeća, uključujući i popis kandidata za gradonačelnike i načelnike.

 

izbori2009 lokalni izbori daniel mohorović sdp demetlika ids gradsko vijeće glasovanj politika kandidati