Ivan Đerman otišao u euroligaša Brose Basket Bamberg

Ivan Đerman otišao u euroligaša Brose Basket Bamberg

6.10.2013. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Sport

Iako je imao veliku želju za ostankom u Istri i igranju za jedan od pulskih klubova, Labinjan Ivan Đerman skrasio se trenutno u Njemačkoj. Naime Đerman je odbijao ponude prvoligaša iz Luxemburga, Cipra, Danske i Afrike, da bi mu stigla nesvakidašnja ponuda iz njemačkog euroligaša Brose Baskets iz Bamberga koji je prošle godine bio među 16 najboljih klubova u Euroligi i četverostruki je uzastopni prvak Njemačke, te trostruki osvajač kupa u zadnje četiri godine.

Istarski košarkaš je pozvan da krene sa trenerskom edukacijom (akademijom) pod njihovim patronatom, te da bude ukljucen i izbliza vidi kako jedna vrhunska sportska organizacija na najvišem nivou funkcionira, a uz to bi igrao za njihovu filijalu u Breitengussbachu i da tamo pomogne dečkima da stasaju i napreduju, a od kojih je nekolicina u reprezentaciji Njemacke do 18 godina, te koji su buducnost Brose Bamberga.
 

Suradnja je potencijalno dogovorena na tri sezone budući da bi mu otprilike toliko trebalo da završi edukaciju i stekne trenersku licencu, s time da bi do idućeg ljeta obje strane imale pravo se izjasniti da li žele ući u posljednje dvije godine ugovora. Dio dogovora je da igra u Breitengussbachu koji je filijala od Brose Basketsa, a pored toga je Đerman postao glavni trener u ekipama U-10 i U-12, te bi uskoro trebao početi raditi sa visokim igračima u ekipi U-16, te kao pomoćnik u ekipi U-19 koja je prošle sezone bila viceprvak Njemačke.

 

Uz sve to posao mu je posjećivati jednom-dvaput tjedno škole radi daljnje popularizacije košarke i prepoznavanja talenata na tom području. Uz sve to jedan će dio vremena provesti i u uredima upoznavajući se sa načinom rada i funkcioniranja jednog vrhunskog sportskog kolektiva iznutra.

 

Trenerske licence koje bi trebao za to vrijeme steći su D, C, B i A, a na kraju bi trebao poloziti i zavrsni ispit sa kojim bi stekao PRO A licencu i onda bi imao sve preduvjete da na profesionalnom nivou samostalno vodi neku ekipu.

 

Na sve to veliki košarakški radnik i skromni dečko Ivan Đerman nam je rekao :’‘Radujem se svemu tome, veliki je to izazov i ima jako puno posla i čovjek mora biti u košarci 24 sata dnevno. Ova moja nova uloga je ipak nesto drukčije od onog što sam do sada radio, te mi nudi jedan novi pogled i mogućnost za kasniji napredak. Osobno želim ići korak po korak, vidjeti ćemo kako će sve to razvijati i da li ću ostati godinu, tri ili pet, jer sve ovisi o puno toga. Ja sam u svakom slučaju zahvalan na mogućnosti da iz jedne tako malo sredine kao što je Labin pa na kraju krajeva i cijela Istra, gdje vidimo kakva nam je situacija sa košarkom, imam priliku biti uključen u rad jednog takvog košarkaškog brenda kakav je Brose Bamberg. Vrijeme će pokazati i dati odgovore na neka pitanja, a ukoliko se ukaže prava prilika da se vratim kući igrački ili na neki drugi način i o tome ću naravno razmisliti. Mislim da se moglo vidjeti koliko sam bio ozbiljan u razmišljanjima o povratku, međutim za sada se ta priča jos nije uspjela realizirati. Mozda jednom i bude ako budu stvoreni preduvjeti za to.’‘ Dorijan Vrkljan

Ivan Đerman Labin košarka Kature igralište Istra Njemačka euroligaš Brose Basket Bamberg prvoligaš sportska organizacija filijala trenerska akademija