Istri treba 1.100 sezonaca - raste nezaposlenost ali i potražnja za radnicima

Istri treba 1.100 sezonaca - raste nezaposlenost ali i potražnja za radnicima

18.3.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sezonsko zapošljavanje napokon je počelo. Svjedoče tome najnoviji podaci pulske područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojima su poslodavci prošlog mjeseca prijavili 1.451 slobodno radno mjesto. To je, vjerovali ili ne, za čak 485 posto (1.152 slobodna radna mjesta) više nego u siječnju, ali i za 67 posto više nego u veljači 2009. godine.

Najviše se radnika tražilo na sezonskim poslovima u turizmu, ugostiteljstvu i srodnim granama. Tako se najviše poslova nudilo u djelatnosti pružanja smještaja te pripremi i usluživanju hrane - čak 861, dok su se u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije tražila 202 radnika. U prerađivačkoj industriji tražila su se 92, u obrazovanju 61, a u stručnim, znanstvenim, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima njih 50-ak. U veljači su se tražila i 42 građevinara.

Prema aktualnoj ponudi na stranicama zavoda u Istri se trenutno posao nudi za 279 radnika - 152 ugostitelja i radnika u turizmu, 25 trgovaca i promotora, 16 ekonomista, pravnika i administrativnih radnika… Najtraženija zanimanja su konobari, kuhari, prodavači, kuhinjski radnici i čistačice.

No, unatoč tome što su se sezonci već počeli naveliko tražiti, registrirana nezaposlenost u veljači je i dalje rasla i to za šest posto. Pulska područna služba evidentirala je tako krajem prošlog mjeseca 10.233 nezaposlene osobe. U odnosu na isto razdoblje protekle godine broj evidentiranih nezaposlenih bio je veći za čak 34,5 posto. Pretočimo li postotke u brojke radi se o 2.643 nezaposlena Istranina više.

Tijekom veljače na biro su stigle 1.334 novoprijavljene nezaposlene osobe, što je za 7,6 posto više nego u veljači prošle godine. Njih 90 posto ima prethodno radno iskustvo, a za čak 65 posto novoprijavljenih (791 osobu) razlog prestanka radnog odnosa bio je istek rada na određeno vrijeme ili istek rada na sezonskim poslovima. Za 28 posto razlog prestanka radnog odnosa je poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga. Sedam osoba otkaz je dobilo zbog prestanka rada poduzeća ili poslodavca kod kojeg su bile zaposlene.

Gledajući po istarskim ispostavama zavoda, u njih šest nezaposlenost je rasla - u Poreču za 14, Umagu 11, Rovinju devet, Buzetu osam, Pazinu pet te Puli za četiri posto. Jedino se u Labinu nezaposlenost smanjila, no tek za minornih 0,6 posto.

Među nezaposlenima i dalje prevladavaju žene (59 posto). Najviše evidentiranih nezaposlenih (27 posto) je u dobi od 45 do 54 godine. Više od 55 godina ima gotovo 12 posto evidentiranih nezaposlenih. Porazno je da je čak 26 posto osoba bez posla u dobi od 25 do 34 godine. (Borka PETROVIĆ)

U veljači zaposlena 351 osoba

Tijekom veljače putem zavoda zaposlena je 351 nezaposlena osoba. To je za 103 osobe odnosno 41,5 posto više nego u proteklom mjesecu. Njih 92 posto zaposlilo se tek na određeno vrijeme. Najviše radnika, njih 95, posao je pronašlo u hotelima i restoranima. U prerađivačkoj industriji i obrazovanju posao su pronašle 53 osobe, njih 47 zaposlilo se u trgovini, dok je 26 nezaposlenih posao pronašlo u građevinarstvu.


Radom iz krize - Agrokor traži radnike i u Istri

Pokušaju prevladavanja aktualne krize priključio se nedavno Agrokor koji će na tri mjeseca zaposliti od 700 do tisuću mladih pripravnika te time dati svoj doprinos smanjenju nezaposlenosti.


U Istarskoj županiji, prema natječaju koji je u srijedu objavljen u novinama, ovo poduzeće traži prodavače, mesare, cvjećare.

U Puli, Poreču i Rovinju traže se i vozači, radnici u skladištu. U Poreču se traži unapređivač prodaje i magistar strojarstva, elektrotehnike, biljnih znanosti, komercijalist te radnici u proizvodnji. Natječaj je otvoren pet dana od objave.


Hrvatska na začelju Europe po zapošljavanju starijih

Hrvatska je na europskom začelju po zapošljavanju starijih radnika u dobi od 55 do 64 godine, a zemlje EU-a uspjele su produžiti njihov radni vijek i postići cilj o 50-postotnOJ zaposlenosti te skupine, rekao je mr. Teo Matković s Pravnog fakulteta u Zagrebu na okruglom stolu u četvrtak.

U zemljama EU-a je od 2000. do 2009. zaposlenost starijih od 55 godina porasla s 39,7 na 49,1 posto te gotovo dosegnula svoj cilj, kazao je Matković na skupu "Analiza mirovinskog sustava" posvećenu vezi tržišta rada i mirovinskog sustava.


U Hrvatskoj udio starijih radnika stalno raste u ukupnom radno aktivnom stanovništvu pa je 2008. bio 18 posto, a stručnjaci procjenjuju da će do 2040. biti 24 posto, naveo je Matković.

Stoga je nužno, smatra, razmotriti načine za poboljšanje njihove zapošljivosti jer je i istraživanje provedeno među tom populacijom pokazalo da bi 50 posto njih, koji su ostali bez posla, ponovno radilo kad bi to moglo.

Istraživanje je pokazalo i da su žene iznad 55 godina rijetko zastupljene na tržištu rada te da najviše rade osobe s visokom stručnom spremom iako su one u populaciji starijih radnika manjina.

Hrvatska je značajka da su stariji radnici u općoj nezaposlenosti u manjini, ali kad jednom izgube posao, više ga ne mogu naći. (H)

 

nezaposlenost društvo standard hzz kriza otkaz otkazi sezonsko zapošljavanje sezonci