Istri samo 0,06 posto proračunskog novca, Labinštini ništa

Istri samo 0,06 posto proračunskog novca, Labinštini  ništa

28.2.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Iz proračuna za 2008. najviše novca u Istarskoj županiji dobit će Opća bolnica u Puli i Sveučilište Jurja Dobrile. Bolnica će dobiti 15 milijuna i 30.246 kuna, a projekcija koju su izradili u Ministarstvu financija pokazuje da će se ta svota sljedeće godine popeti na 40 milijuna te 2010. na stotinu milijuna kuna. Sveučilište će za redovnu djelatnost dobiti 35 milijuna i 134.315 kuna, što podrazumijeva plaće zaposlenika i redovito održavanje nastave. Uz to, pulsko Sveučilište iz proračuna dobiva četiri milijuna kuna za opremu, poslovni objekt i namještaj.
Za regionalni razvoj Istarske županije dodijeljeno je milijun i 569.208 kuna, što je najmanje od svih hrvatskih županija.
U proračunskim troškovima predviđeno je i nekoliko građevinskih zahvata i adaptacija javnih zgrada na području Istre. Na sportsku dvoranu u Rovinju utrošit će se milijun kuna, dok će se na rekonstrukciju Osnovne škole »Mate Balota« u Bujama potrošiti pola milijuna kuna. Popravak zgrade i sportske dvorane škole u Vrsaru stajat će državu sto tisuća kuna. Adaptacija zgrade Državnog odvjetništva u Puli koštat će milijun i pol kuna, a jednaka su sredstva predviđena za uređenje Općinskog suda u Pazinu.
Ustanova Vila Maria u Puli dobit će iz državnog proračuna 11 milijuna i 200 tisuća kuna.
Osim ovih planiranih sredstava, očekuje se da se iz proračunske pričuve financira izgradnja nove škole na Velom Vrhu u Puli. To je u svom izlaganju obećao i premijer Ivo Sanader.

Najmanje zadovoljstvo proračunskim sredstvima namijenjenim Istri pokazali su zastupnici IDS-a. Iako su neki od njih najavljivali da će glasati za proračun budu li u njemu sredstva za istarske projekte, IDS ga nema namjeru podržati. Damir Kajin, predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, rekao nam je da nitko u njegovoj stranci ne može podržati takav proračun.
- Istra je danas u istoj poziciji kao 1943., kada je, prije Pazinskih odluka, bila još u Italiji. S našeg prostora novac u velikoj mjeri odlazi, a u vrlo maloj dolazi. Prošle je godine otišlo deset milijardi kuna, da bi se iz državnog proračuna u Istru vrlo malo vratilo, rekao nam je Kajin.
- Da bi se to promijenilo, treba promijeniti vlast i način razmišljanja u hrvatskom društvu. Zemlju treba decentralizirati, da svatko radi po svome, dodao je. Komentirajući svoju saborsku polemiku s premijerom Sanaderom, Kajin kaže da on »neće s novcem koji kontrolira dovesti na vlast pripadnike onih opcija koji ne dijele njegov politički svjetonazor. To kažnjavanje treba već jednom prestati. Ne može se preko državnog proračuna provoditi takva politika prema političkim neistomišljenicima jer njega ne pune samo članovi HDZ-a i istomišljenici Ive Sanadera«.


Kajin smatra da će iduće godine u državnom proračunu biti još manje novca za Istru jer će ga HDZ, smatra, podijeliti onim sredinama u kojima želi zadržati vlast na predstojećim lokalnim izborima.
Saborski zastupnik HDZ-a iz Istre Nevio Šetić podržao je proračun. SDP se izjasnio protiv prijedloga proračuna, što je obrazložio predsjednik stranke Zoran Milanović.
Primorsko-goranska županija dobila je, prema prijedlogu državnog proračuna, nešto više od 155 milijuna kuna, dvostruko više od Županije istarske.
Konačno izglasavanje proračuna, nakon rasprava o amandmanima koje sabornici mogu dati na njegov prijedlog, predviđeno je za sljedeći tjedan. IDS će amandmanom predložiti početak radova na željezničkom tunelu kroz Učku.

Treba napomenuti da je uz to saborski zastupnik iz Labina, Brkarić podržao imenovanje Glavaša u Odbor za ljudska prava, koji je inače osumnjičenik za ratne zločine.

Brkarić proračun sabor