Istri prijeti ozbiljna nestašica vode, podaci o zalihama službena tajna: najslabija izdašnost na izvorima Plomin i Kožljak

Istri prijeti ozbiljna nestašica vode, podaci o zalihama službena tajna: najslabija izdašnost  na izvorima Plomin i Kožljak

19.3.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vrlo sušno, u većini Hrvatske čak i ekstremno sušno vrijeme kakvo je bilo u 2011. godini, gotovo sigurno će se nastaviti i u prvoj polovini 2012. godine, vjerojatno čak i do rujna, do kada trenutačno postoje prognoze po mjesecima, najavljuju meteorolozi.

Prognoze za sljedećih šest mjeseci s velikom vjerojatnošću najavljuju da će oborina u Hrvatskoj biti najviše oko prosječnih vrijednosti, ali većinom i manje od njih, pa čak i znatno manje, dok jače kiše koje se očekuju u prvom tjednu travnja i povremeni izraženiji pljuskovi tijekom ljeta neće znatno ublažiti opće stanje.

U Istri je već tijekom veljače porasla zabrinutost oko zaliha vode u akumulacijama, a ovakva dugoročna prognoza ne ulijeva optimizam. Informacije o trenutačnom stanju u istarskom vodoopskrbnom sustavu, kaže nam predsjednik Stožera zaštite i spašavanja Vedran Grubišić, potpadaju pod službenu tajnu, jer je riječ o ''delikatnoj situaciji''.

Na sjednici Skupštine Istarske županije 20. veljače Grubišić je, odgovarajući na vijećničko pitanje, kazao da „nam je voda u ovom trenutku malo žuta“ te da su izvori u Istri na svega 20 posto izdašnosti uobičajene za ovo doba godine. SDP-ov dožupan Grubišić kazao je da je županija s tri istarska vodovoda, labinskim, pulskim i buzetskim, već počela neke radnje, od kojih bi prve mogle biti dodatne kaptaže ili by-passi kojima bi se spajala dva vodovoda. Na posebnoj sjednici Stožera koja je uskoro potom održana, Dino Škopac, direktor Vodovoda Labin, naglasio je da je najslabija izdašnost zabilježena na izvorima Plomin i Kožljak iz kojih se pitkom vodom opskrbljuju stanovnici općina Kršan, Sveta Nedjelja i djelomično grada Labina.

Proljetne kiše rijetko su kada u dovoljnoj mjeri napunile akumulacije, pa se to najvjerojatnije neće dogoditi ni ovog proljeća, a sudeći prema prognozi, količine će biti neznatne. - U pitanje dolazi proljetno zalijevanje poljoprivrednih površina u Istri, ali i turistička sezona tijekom koje se potrošnja vode povećava i do tri puta. Dogovori o tome kako u nastaloj situaciji osigurati potrebne količine vode tek slijede, zaključio je Škopac. U međuvremenu je održana još jedna sjednica Stožera, na kojoj je, između ostalog, zaključeno da sve informacije o vodoopskrbi u Istarskoj županiji može davati samo Stožer za zaštitu i spašavanje.

Osim suočavanja s redukcijama potrošnje vode za stanovništvo, opasnost od velikih šteta, nakon prošlogodišnje elementarne nepogode od suše, ponovo prijeti i poljoprivredi, već pri proljetnoj sjetvi koja je otežana nedostatkom vlage u tlu. Nadalje, veća je mogućnost izbijanja požara te, na kraju, ali ne i najmanje važno, u pitanju bi mogla biti i uspješnost turističke sezone.

Detaljnije informacije o tome kakva je situacija sa zalihama vode te što se planira ukoliko, što je već prilično izvjesno, izostanu jače oborine očekujemo uskoro od Stožera za zaštitu i spašavanje, koliko to službena tajna omogućava. (iPress)

suša vodoopskrba dino škopac vedran grubišic