Istratrek: Na najkraćoj dionici najbrži Vedran Kos iz Labina i Ana Benčić

Istratrek: Na najkraćoj dionici najbrži Vedran Kos iz Labina i Ana Benčić

6.2.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

U Motovunu je održana tradicionalna treking utrka Compressport IstraTrek, koju već dvanaestu godinu za redom, svaki put u drugom istarskom mjestu, organizira labinski Sportsko-rekreacijski klub Alba. S gornjeg motovunskog placa startala su ukupno 552 natjecatelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Italije, Slovenije i Srbije koji su trčali maraton dug 45 kilometara, Challanger od 26 kilometara i aktiv utrku dugu 13 kilometara.

 

Najviše je natjecatelja, čak 270 startalo u kategoriji aktiv, a nakon sat, 35 minuta i 51 sekundu na cilj je prvi stigao Vedran Kos, drugi je bio Marin Bodrušić, a treći Sven Uccellini svi iz Hrvatske. U ženskoj konkurenciji aktiv utrke pobijedila je Ana Benčić, druga je bila Roberta Valai, obije iz Hrvatske, a treće je mjesto zauzela Urša Toma- žin iz Slovenije.

 

U Challengeru je startalo 236 natjecatelja. U muškoj konkurenciji pobijedio je Matjaž Štanfel, drugi je bio Igor Dorotić, a treći Antonio Chiavalon, svi iz Hrvatske. Od žena prva je na cilj dotrčala Mateja Blažević iz Hrvatske, za njom je bila Slovenka, Marija Trontelj, a treća je kroz cilj prošla hrvatska natjecateljica Petra Kulić.

 

Utrka se boduje za Hrvatsku Treking ligu i novoosnovani Istarski Treking Kup, a za usporedbu, na je prvom IstraTreku održanom 2006. godine sudjelovalo tek 11 natjecatelja, što najbolje svjedoči o popularnosti ovog natjecanja. U ovakvim treking utrkama natjecatelji trže stazom pronalaženjem kontrolnih točaka pomoću zemljovida i kompasa, pa se pravci njihova kretanja ne mogu znati unaprijed, kao ni udaljenost koju će prije- ći budući da staza između kontrolnih točaka nije označena, već oni sami biraju svoj put.

 

Trasa utrke prostirala se od Motovuna prema jugu, a trkači su između starta i cilja morali prijeći strma brda, blatne doline, orijentacijski vrlo zahtjevne ravnice, stare gradiće, neprohodnu makiju sve ono što zahtjeva pravi treking. Natjecanje i cijeli program organizirali su SRK Alba i Turistička zajednica Općine Motovun. M. R.

 

 

sport vedran kos ana benčić srk alba