Istra zahtijeva Plomin 3 na plin

Istra zahtijeva Plomin 3 na plin

30.3.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Studija utjecaja na okoliš rekonstrukcije Termoelektrane Plomin, odnosno zamjene postojeće TE Plomin 1 u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta, ide na daljnju doradu, odlučeno je u četvrtak na sastanku savjetodavnog stručnog povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš Plomina 3, kojim je predsjedao Davor Škrlec, zamjenik ministrice zaštite okoliša i prirode.

Izrađivač projekta Ekonerg Zagreb ima rok od 30 dana za usklađivanje Studije s primjedbama i zahtjevima iznesenima na sjednici.

Tu smo informaciju dobili od istarskih predstavnika u povjerenstvu - pročelnika županijskog Odjela za održivi razvoj Josipa Zidarića, labinskog gradonačelnika Tulija Demetlike i kršanskog načelnika Valdija Runka.

Istarska županija, Grad Labin i Općina Kršan, naime, ustraju na zahtjevu za usklađivanjem sa županijskim prostornim planom, koji predviđa plin kao energent i elektranu snage do 350 megavata, a ne ugljen i pogon od 500 megavata. Također, traži se da prije izdavanja građevinske dozvole budu izrađene zasebne studije utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi budućeg dalekovoda od 400 kilovolti te tople vode iz postrojenja za hlađenje koja će se ispuštati u more izvan Plominskog zaljeva.

- Samo se djeci može govoriti da je izgradnja novog bloka termoelektrane Plomin zapravo rekonstrukcija postojećeg, starog bloka. To je igra riječima. Za mene je to nova termoelektrana, koja će ukupno imati snagu 710 megavata, iako je prostornim planom predviđeno najviše 335 megavata. Mi, na lokalnoj razini, osjećamo da država sa svojim mišljenjima zaobilazi istarsku regionalnu i lokalne vlasti, kazao je Demetlika na poprilično burnoj sjednici.

- Ako plina sada ima, a koristi ga i Rockwool, ne vidimo zašto ga ne bi mogao koristiti i Plomin 3, poručio je Zidarić i podsjetio na zakonsku odredbu prema kojoj Hrvatska do 2015. ne smije razmatrati niti graditi TE na ugljen, te napomenuo da pogon na ugljen nije usklađen s Prostornim planom Istarske županije, na koji je nekadašnje Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva dalo svoju suglasnost. (R. SELAN i B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

plomin plin energenti te plomin 3 ekonerg