Istra se natječe za 1,5 milijuna eura iz eurofondova

Istra se natječe za 1,5 milijuna eura iz eurofondova

2.10.2007. // Giornal hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Pula, 1. listopada 2007. - Nakon što je nedavno zaključen natječaj EK za sufinanciranje razvojnih projekata iz programa međuregionalne suradnje INTERREG III a, rezultati kojeg će se znati do kraja godine, Istarska je županija predstavila pet projekata kojima traži iz europskih fondova ukupno 1,5 milijuna eura, a dio bi trebale osigurati regije sudionice u projektima.

Radi se o projektima: Razvojno istraživački centar za metale u Istri (MET.R.I.S), o Studiji o jadranskom ekosistemu flore (SA.F.E.), Promociji i valorizaciji Istarskog goveda (Pro.V.I.C), Ruralnom i ekonomskom razvoju značajnih kulturno povijesnih lokaliteta u unutrašnjo Istri (R.E.D.D H.I.L.L), Hrvatski jadranski plavi stol (CRO.BLU).

Posljednji se projekt nadovezuje na projekte iz programa ADRIA.BLU, već realizirane između talijanskih jadranskih regija te Istarske i Primorsko- goranske županije, a koji su obuhvaćali izgradnju veletržnica ribe i njihovo umrežavanje u sustav europskih veletržnica, zatim razvoj ribarskih zadruga, unapređenje tehnologija ribarenja, prometa ribom, preradu, uklapanje u izvozne tokove na tržište EU.

Istra je već realizirala ili je u toku realizacija 34 projekta uz pomoć eurofondova i uvjereni smo da će i ovi projekti dobiti zeleno svjetlo za traženu financijsku potporu od EK, istaknuo je član Poglavarstva Orijano Otočan.

euro fondovi gospodarstvo Istra razvojni projekti