Istra - Blokirano više od 2.000 tvrtki i 3.000 obrtnika / Dorijan Rajković: Ipsilon spašava mnoge

Istra - Blokirano više od 2.000 tvrtki i 3.000 obrtnika / Dorijan Rajković: Ipsilon spašava mnoge

20.10.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U Istarskoj županiji krajem kolovoza bilo je blokirano 2.185 tvrtki čije su dospjele nepodmirene obveze iznosile 1,232 milijarde kuna, a u njima je bilo zaposleno 2.190 radnika. U odnosu na stanje prije godinu dana broj blokiranih pravnih osoba povećan je za 38 posto, broj zaposlenih u blokiranim tvrtkama za 6,2, a iznos njihovih nepodmirenih obveza za 89,8 posto.

Podaci su to koje je prikupila i obradila Fina. Nadalje doznajemo da su 31. kolovoza na području Istarske županije bile blokirane i 2.902 fizičke osobe, odnosno obrtnici u čijim je obrtima zaposleno 1.869 osoba. Iznos njihovih nepodmirenih obveza bio je 415,1 milijun kuna.

Pod nepodmirenim obvezama Fina podrazumijeva iznose dospjelih neizvršenih zakonskih obveza, vrijednosnih papira i instrumenata osiguranja plaćanja te iznose određene u sudskim odlukama i drugim ovršnim ispravama. Poslovni subjekti nisu dužni podnositi naloge za plaćanje ako na svojim računima u banci nemaju pokrića za njihovu naplatu. Iznimka su samo obveze za plaćanje poreza i doprinosa.

Vrlo su rijetki slučajevi da dužnici podnose naloge za podmirenje svojih drugih dospjelih nepodmirenih obveza jer ne žele sami blokirati svoj račun i time dovesti u pitanje isplatu plaća ili nekih drugih svojih obveza kojima daju prioritet. Prema tome, Fina ne raspolaže podacima o svim nepodmirenim dospjelim obvezama poslovnih subjekata pa podaci koje ima ne odražavaju ukupne razmjere insolventnosti.

Za komentar ovih podataka zamolili smo HGK-Županijsku komoru Pula. Prema njihovim saznanjima, unatoč mjerama gospodarskog oporavka koje je proklamirala Vlada Republike Hrvatske, nelikvidnost u zemlji ubrzano raste iz mjeseca u mjesec.

"Najnoviji podaci govore da je ukupan iznos neplaćenih obveza pravnih i fizičkih osoba (obrtnici) u listopadu narastao do alarmantnih 40 milijardi kuna", odgovara predsjednica Županijske komore Jasna Jaklin Majetić i dodaje da su razmjeri nelikvidnosti realno znatno veći jer mnogi poduzetnici ne prijavljuju nepodmirena potraživanja budući da bi blokiranjem žiroračuna svojih dužnika i ugrozili postojeće poslovne odnose, a neki vjerojatno ne ispostavljaju fakture za isporučenu robu ili pružene usluge ako nisu sigurni u njihovu naplatu jer bi bili dužni u roku od 30 dana platiti PDV.

Djelatnosti u kojima je nelikvidnost najviše izražena su građevinarstvo i trgovina, naglašava Jaklin Majetić.

Bujanje insolventnosti u hrvatskom gospodarstvu je manjim dijelom prouzročeno vanjskim čimbenicima, globalnom financijskom krizom i recesijom, koja je zahvatila realni sektor mnogih zemalja u svijetu, ali je najvećim dijelom plod strukturne krize u kojoj se naše gospodarstvo nalazi od 1993. do danas. Radi se o prevladavajućoj orijentaciji na uvoz, trgovinu i potrošnju umjesto proizvodnje, izvoza i razvoja.

Osim tih općih nepovoljnih kretanja, nelikvidnost pojačavaju neučinkovitost propisa kad je u pitanju zaštita interesa vjerovnika, dugotrajni postupci stečajeva i likvidacije te pad poslovnog morala vezano za ispunjenje obveza pa se znatno povećava broj tvrtki koje duguju preko godinu dana, doznajemo iz Županijske komore. (Jasna ORLIĆ)

Istarski obrtnici: Ipsilon spašava mnoge
Dorijan Rajković, direktor Istarske tvornice vapna, Raša:
Kultura neplaćanja prisutna je već dulji niz godina. Posljednjih mjeseci nismo osjetili pogoršanje. Možda i zbog toga što dosta energije ulažemo u naplatu potraživanja. U građevinarstvu naplata potraživanja je sto dana pa naviše. Situacija je utoliko gora što se još ne nazire oporavak građevinarstva, pa je tim više izražena nesigurnost da će potraživanja biti naplaćena. Srećom, u Istri se gradi Ipsilon, što donosi posla barem jednom segmentu građevinarstva.

Nino Peruško, direktor pulskog poduzeća Ličilac:
Srećom veći dio poslova radimo za kvalitetnog investitora, tvrtku Bouygues, što nam daje sigurnost naplate. Ove je godine inače daleko više otežana naplata od gradova i općina koji kasne 30 do 60 dana od ugovorenog roka plaćanja. U sektoru građevinarstva naplata je problematična i realizira se za šest mjeseci pa i više.

Vitomir Pap, brodograđevni obrt Portić: Osobno nemam problema s naplatom, ali čujem od drugih obrtnika da često naprave posao, a nikada ne uspiju naplatiti. Posebno oni koji rade za državne velike tvrtke. Što je naručitelj manji lakše je naplatiti. Ribari uvijek plate naručeni posao.

 

Foto: ilustracija

 

 

blokada računa bankrot gospodarstvo obrt trgovačko društvo kriza dorijan rajković