Istinu o zločinima prepustiti povjesničarima

Istinu o zločinima prepustiti povjesničarima

25.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Istinu o križnom putu, fojbama, najnovijem otkriću u slovenskoj Hudoj jami i svim ostalim poslijeratnim zločinima trebaju izreći povjesničari nakon nepristrane znanstvene analize, zaključak je rasprave koja se vodila na skupštini Udruge antifašističkih boraca održanoj u ponedjeljak.

Predsjednik Severino Franković istaknuo je da se udruga uspješno nosila s pojavama povijesnog revanšizma, ali nije uspjela privući mlađe naraštaje, za što je, osim opće nezainteresiranosti, kriva i neaktivnost članstva. Glavni ciljevi su pokretanje inicijative za proglašenje Barbića spomen-područjem i suradnja s Općinom Kršan u prikupljanju dokumentacije za podizanje spomen-obilježja u Kožljaku.

 

U sljedećih godinu dana prioritet će biti iznalaženje najpovoljnijeg rješenja za spomen-sobu Treće brigade 43. istarske divizije u Narodnom muzeju, prikupljanje i obrada podataka za knjigu »Istra u Titovo doba« s težištem na rudarstvu te suradnja s borcima Domovinskog rata.
Na prijedlog županijskog predsjedništva UAB-a Franković je postao istarski kandidat za republičko predsjedništvo udruge.

Uz njega će iz Labina na izbornu skupštinu putovati Marčelo Ružić, Danijela Runko i Aldo Pamić.


Skupštini su prisustvovali gradonačelnik Tulio Demetlika, predsjednica podružnice IDS-a Dolores Sorić, tajnik Gradske organizacije SDP-a Danijel Mohorović i predsjednik Društva »Josip Broz Tito« Lučano Martinčić.

R. S.

NOB antifašizam aldo pamić danijela runko severino franković društvo josip broz tito lučano martinčić dolores sorić danijel mohorović fojbe povijest