Istina o Plominu: Zašto ugljen, a ne plin? (VIDEO)

Istina o Plominu: Zašto ugljen, a ne plin? (VIDEO)

11.10.2012. // HRT // Objavljeno u kategoriji Politika

Ako je uređaj na plin 50% jeftiniji od uređaja na ugljen, troškovi održavanja kod plina niži, plin ekološki neusporedivo prihvatljiviji, stupanj iskorištenja kod plina 50%, a kod ugljena ispod 40% postavlja se pitanje: Zašto onda TE Plomin na ugljen, a ne na plin?

Tvrdi to Miljenko Šunjić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin i podsjetio kako odmah pokraj termoelektrane prolazi plinovod pa je logičan izbor upravo tog energenta.

Zasad, čini se, na gornje pitanje zašto ugljen, a ne plin nećemo dobiti odgovor. Naime, u organizaciji Zelene koalicije i Hrvatskoga novinarskog društva održan je okrugli stol Istina o Plominu. Najviše je došlo stručnjaka za energetiku, sveučilišnih profesora te predstavnika zelenih organizacija. Predstavnici HEP-a, Ministarstva gospodarstva te zaštite okoliša i prirode - nisu došli.

Prije desetak dana Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo je pozitivno rješenje o projektu Plomin C, iako bi predviđena elektrana bila četiri puta veće snage no što smije biti prema prostornom planu. U toj istoj planskoj dokumentaciji navodi se kao glavni energent plin, a ne ugljen i to uvozni. Izgradnjom novog objekta, emisija štetnog ugljičnog dioksida, kažu stručnjaci, bila bi viša i za 100% pa bismo morali plaćati penale.

Ukoliko nema štetnosti od termoelektrane na ugljen, zašto Vlada obećaje lokalnom stanovništvu da će im zauzvrat izgraditi bolnicu i kampus?

Nakon nedavne hvale prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića kako postoji čak 70 zainteresiranih tvrtki za realizaciju projekta, ipak se broj sveo na četiri. Na upit o nedolasku na okrugli stol, ministar gospodarstva je odgovorio u svom starom stilu: Ma ne pitajte ništa…"

Vlada će tek u proljeće izabrati eventualnog investitora, iako još uvijek nisu objavili stvarna imena svih potencijalnih tvrtki.

A predstavnici zelenih nastavljaju s kampanjom protiv izgradnje novog objekta termoelektrane Plomin i nadaju se provedbi referenduma. S obzirom da je u samom procesu izdavanja dozvola bilo niz nepravilnosti kao i na manjkavost same studije, mi ćemo u predviđenom roku pokrenuti postupak pred Upravnim sudom. Trenutno pišem tu tužbu i do kraja mjeseca ćemo je uručiti Upravnom sudu, izjavio je Bernard Ivčić,
predsjednik NVO-a Zelene akcije.

Građani Labinštine očekuju da ovaj put ipak neće biti izigrani kao prije 16 godina kada od silnih obećanja nisu dobili ama baš ništa.

VIDEO

te plomin te plomin 3 plomin zelena akcija hep ugljen plin čačić izbori