Istarski župan svečano otvorio sunčanu elektranu na dječjem vrtiću PjerinaVerbanac u Labinu

Istarski župan svečano otvorio sunčanu elektranu na dječjem vrtiću PjerinaVerbanac u Labinu

12.3.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

IRENA-Istarska Regionalna Energetska Agencija dovršila je izgradnju fotonaponske elektrane na krovu Dječjeg vrtića PjerinaVerbanac u Labinu. Investicija je financirana kroz EU projekt SEA-R (Sustainable Energy inthe Adriatic Regions: Knowledge to Invest) sufinanciran 85% sredstvima IPA i 15% Istarske županije.

 

Naglasivši važnost ovog projekta i značajan pozitivni učinak u odnosu na konvencionalno korištenje energije, istarski župan Valter Flego pustio je u rad fotonaponsku elektranu.

 

Snaga sunčane elektrane SEA-R Labin je 10kWp, a planirana godišnja proizvodnja 11.100 kWh. Elektrana je spojena u paralelnom radu s niskonaponskom mrežom, te je opremljena akumulatorima za pohranu električne energije s ciljem da se proizvedena energija maksimalno koristi za potrošnju električne energije samoga objekta.

Kapacitet „backup" sustava s baterijama je 5kWh što u potpunosti zadovoljava potrošače kotlovnice i zajedničke potrošnje u slučaju ispada distributivne elektroenergetske mreže.

 

Ukupna vrijednost investicije, uključujući troškove projektiranja, projektantskog nadzora te mjerenja kvalitete električne energije i tipskog ispitivanja elektraneiznosi   311.392,00 kn (40.689,41 €).

Postupkom javne nabave, za izvođača radova odabrana je tvrtka Tomido d.o.o.Pula, idejni projekt izradio je Ured ovlaštenog inženjera elektrotehnike Bernard Gobbo, a glavni projekt izradila je tvrtka San Polo d.o.o.

 

Predviđa se da će proizvedena energija iz elektrane pokrivati  četvrtinu potreba dječjeg vrtića za električnom energijom.

 

IRENA, PR

jaslice dječji vrtić pjerina verbanac flego valter flego eu projekt