Istarski gradonačelnici uputili zajednički apel građanima, istarskim gostima, ali i nacionalnom stožeru civilne zaštite

Istarski gradonačelnici uputili zajednički apel građanima, istarskim gostima, ali i nacionalnom stožeru civilne zaštite

23.6.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kao što smo i očekivali, otvaranjem granica pojavili su se i novi slučajevi zaraze i za očekivati je da će ih biti još. Ušli smo u fazu suživota s virusom koja zahtijeva stalnu uključenost i hitnu reakciju na konkretne pojedinačne slučajeve. Potrebno je čim prije pronaći zlatni balans između zdravstvene sigurnosti svih naših građana i gostiju te nastavka gospodarskih aktivnosti, poručili su čelnici izvršne vlasti u Istri. 

Djelujemo li odmah, možemo sačuvati zdravlje naših građana i normalno nastaviti graditi turističku sezonu,koja je u Istri iz dana u dan sve snažnija. To, između ostalog, zahtijeva makismalnu angažiranost i brzu reakciju Nacionalnog stožera. Kao što je poznato, Stožer civilne zaštite Istarske županije ponovno je bio korak ispred drugih i tražio da se hitno donese protokol za postupanje s novooboljelima. Tek tada je uslijedila reakcija Nacionalnog stožera i dobili smo nacionalni protokl. Međutim, da bi propisane mjere zaista bile učinkovite, država lokalnim zajednicama mora osigurati uvjete za njihovo provođenje. To u ovom trenutku nije slučaj i apeliramo na Vladu i Nacionalni stožer da osiguraju uvjete za operativno provođenje propisanih mjera. 

Isto tako, apeliramo da se granični režim prema zemljama koje su u ovom trenutku žarište pandemije revidira sukladno epidemiološkoj situaciji. Zemlje Europske Unije stavile su pandemiju pod kontrolom, a gosti koji nam u sve većem broju dolaze iz tih zemalja znaju kako se pridržavati propisanih mjera jer su te mjere u njihovim zemljama strože nego u Hrvatskoj. Problem je s ostalim zemljama u kojima pandemija nijepod kontrolom i tu treba postojati drugačiji režim, dok se situacija ne smiri. 

Sustav obrane protiv virusa u Istri je, zahvaljujući velikim naporima i odličnoj koordinaciji svih uključenih institucija, na najvišoj mogućoj razini. Osigurali smo apsolutno sve preduvjete za siguran početak turističke sezone i uspješno držali pandemiju pod kontrolom mjesecima. Prvi smo se zatvorili kad je bilo potrebno, prvi se otvorili čim je bilo moguće. Istra je pokazala da se uspješno može nositi s najzahtjevnijim zadacima i izazovima. 

Od države očekujemo da postupa jednako odgovorno i da osigura uvjete za provođenje mjera koje je sama propisala!

Naše građane i goste molimo da se pridržavaju osnovnih mjera zaštite. Vratili smo se normalnom životu i uz malo opreza i odgovornosti možemo osigurati da tako i ostane! Zajedno možemo sve!  

Fabrizio Vižintin, Grad Buje – Buie

Siniša Žulić, Grad Buzet

Valter Glavičić, Grad Labin

Anteo Milos, Grad Novigrad – Cittanova

Renato Krulčić, Grad Pazin

Loris Peršurić, Grad Poreč – Parenzo

Boris Miletić, Grad Pula – Pola

Marko Paliaga, Grad Rovinj – Rovigno

Villi Bassanese, Grad Umag – Umago

Klaudio Vitasović, Grad Vodnjan – Dignano

covid 19 korona virus zdravlje apel