Istarski e-policajci s kamerama, za građane aplikacija za foto-prijavu zločina

Istarski e-policajci s kamerama, za građane aplikacija za foto-prijavu zločina

13.10.2015. // iPress // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Novi projekt Ministarstva unutarnjih poslova e-Sigurnost (e-Policija) danas je predstavljen i u PU istarskoj. Novitet je da će policijski službenici od sada biti opremljeni kamerama koje će nositi na odorama, dok će građani uz pomoć aplikacije za pametne telefone, moći policiji dojaviti razne oblike nasilja, kriminala, obiteljskog nasilja i drugo.

MUP je u provođenje ovog projekta krenuo s ciljem standardizacije rada policijskih službenika, veće operativnost, racionalizacije troškova te bržeg i kvalitetnijeg rada.

Projekt se sastoji se od tri komponente: sustav upravljanja policijskim kamerama, sustav za rad na terenu i aplikacija za građane, a u potpunu funkciju stavit će se 15. listopada. Sustav za rad na terenu provodi se PU zagrebačkoj, PU splitsko-dalmatinskoj, PU primorsko-goranskoj i PU osječko-baranjskoj. Sustav upravljanja policijskim kamerama kao projekt provodi se, uz već navedene policijske uprave, i u PU istarskoj.

PU istarska trenutno na raspolaganju ima 20 kamera, a koristit će ih policijski službenici u policijskim postajama na području Pule (Policijska postaja Pula, Postaje prometne policija Pula, Postaja pomorske policije Pula i Postaja aerodromske policije Pula-P) te policijski službenici Sektora kriminalističke policije.

Kamere će policijski službenici koristiti u obavljanju policijskih i primjeni policijskih ovlasti, ovisno o trenutnim mogućnostima i raspoloživosti broja kamera.

U narednom razdoblju, ovisno o materijalno tehničkim kapacitetima, kamere će koristiti sve policijske ophodnje. Policijski službenici kamere će nositi na odori te će ih uključivati u pojedinim policijskim postupanjima, uz upozorenje građaninu da se policijsko postupanje snima. Takve snimke, kada se ne koriste u postupcima koji se vode sukladno posebnim propisima, čuvat će se do 90 dana, nakon čega će se uništavati.

Kako je naveo načelnik PU istarske Dragutin Cestar, svrha i cilj korištenja kamera su zaštita policijskih službenika od nezakonitih pritužbi građana, zaštita građana od eventualno nezakonitog ili neetičkog postupanja policijskih službenika, korištenje snimaka kao dokaza u postupcima pred sudovima, nadzor nad zakonitosti postupanja policijskih službenika te edukacija i stručna obuka policijskih službenika.

Novi oblik dojave građana uz pomoć pametnih telefona

Treća komponenta projekta e-Sigurnost - aplikacije za pametne telefone omogućit će građanima da na brz način, uz fotografiju događaja koji se građaninu učini sumnjivim, policiju obavijestiti o potencijalnom prekršaju i/ili kaznenom djelu.

Procedura je vrlo jednostavna, a sastoji se od svega nekoliko koraka: građanin pametnim telefonom fotografira događaj, pri čemu je poželjno imati uključene geografske koordinate, nakon čega snimku pošalje centralnom portalu MUP-a. Ukoliko želi, građanin može upisati i komentar, odnosno opis događaja, te nastaviti anonimno komunicirati s policijskim službenicima, koji zaprime poruku, kako bi odmah odgovorili na eventualna dodatna pitanja.

Za svaku, na ovaj način zaprimljenu dojavu, policijski službenici operativno-komunikacijskih centara pri policijskim upravama, odmah procjenjuju je li potrebno žurno postupanje te je šalju u rad nadležnoj službi, ili je pak odbijaju kao nevažnu.

O ostalim mogućnostima ove novine u radu policije, koja je danas predstavljena u svim policijskim upravama, možete doznati u samoj aplikaciji, koja je dostupna na linkovima:

Android https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.span.devosijek.mup

Windows https://www.microsoft.com/hr-hr/store/apps/policija-sigurnost-i-povjerenje/9nblggh5z7w1

Apple https://itunes.apple.com/hr/app/policija-sigurnost-i-povjerenje/id1042609294?mt=8

Svakako je bitno napomenuti kako će za žurne intervencije građani i dalje moći pozvati broj 192.

 

MUP

 

 

zločin e-sigurnost foto prijava zločina e-policija policija kamera