Istarski demokrati se osnivaju 1. svibnja

Istarski demokrati se osnivaju 1. svibnja

29.4.2014. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Na Međunarodni praznik rada, 1. svibnja u 12 sati, u pazinskom hotelu ''Lovac'' održat će se osnivačka skupština stranke Istarski demokrati.

Na Skupštini će se izabrati vodstvo stranke i radna tijela te usvojiti program ove nove istarske stranke, koju će, kako je poznato, predvoditi nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin.

- Cilj nam je osloboditi Istru straha, nepotizma, lopovluka i vratiti vjeru u istarsku politiku. Nije stoga slučajno što stranku osnivamo 1. maja pod bojom istarske crljenice koja je hranila Istru, bojom terana, koji nas je krijepio, bojom istarske težačke krvi, kojom je natopljena istarska gruda, kazao je Kajin.

Politiku koju će nova istarska stranka voditi Kajin označava politikom čistih ruku, a ne ruku u rukavicama, a prema Zagrebu politikom čistih računa. – Kao i Hrvatska, i Istra je pokradena od njenih najboljih sinova, ali za razliku od Hrvatske, gdje je krađa provedena pretvorbom i privatizacijom, u Istri je dodana i otimačina. Otimačina državne zemlje, gradskih i općinskih nekretnina, sela, proračunskog novca... sve vezano uz lokalne moćnike.

Nužnost osnivanja stranke Kajin pojašnjava time da ključne promjene ne mogu provesti nezavisne, nego politički artikulirane snage, ali samosvojne i drugačije od postojećih. – Prije svega djelovat ćemo za one koji žive od svog rada i pošteno stječu, a strahuju od ovrha i nemogućnosti nalaženja posla mimo utjecaja stranaka. Nećemo voditi salonsku politiku, politiku nezamjeranja, od koje samo licemjeri imaju korist. Istra je do 2001. godine, odnosno do dolaska Ivana Jakovčića na mjesto župana, sama rješavala svoje probleme, od preseljenja bolnice do spašavanja Istarske banke. A danas se rješavaju samo problemi krupnog kapitala i uskog kruga oko IDS-ove vrhuške. Stoga je prioritet, kako u Istri, tako i u Hrvatskoj, funkcioniranje institucija, jer ako institucije čiji su dijelovi prodani moćnicima, nastave raditi na isti način, građani nemaju budućnost, rekao je Kajin.

U članstvo Istarskih demokrata ući će širok dijapazon osoba, od osnivača IDS-a do ljudi koji tek ulaze u politiku, od pripadnika drugih stranaka do entuzijasta koji očekuju drugačiji politički izričaj, od opljačkanih do osiromašenih, navodi Kajin, a osnovne odrednice stranke bit će solidarnost, regionalizam, decentralizacija, suživot, pravna država i nadzirana vlast.

– O tome svi govore, ali mi ćemo to i artikulirati, jer šutnja nije demokracija, od IDS-a zakupljeni mediji nisu jamstvo napretka, a okretanje glave od nepotizma ne pogađa neke druge. Mnogima se nećemo svidjeti, zaključio je Kajin.

kajin darko martinović branko ružić istarski demokrati damir kajin