Istarska županija želi vjetropark na Ćićariji i solarnu elektranu kao alternativu TE Plomin na ugljen

Istarska županija želi vjetropark na Ćićariji i solarnu elektranu kao alternativu TE Plomin na ugljen

17.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Vjerujem da će arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije biti usvojen u Saboru jer je on u ovom trenutku najbolje što Hrvatska može postići, kazao je župan Ivan Jakovčić na današnjoj konferenciji za novinare, prvoj otkako je prije šest mjeseci osvojio novi mandat.

Iako je veći dio konferencije posvetio energetici, Jakovčić je, nakon našeg pitanja o arbitražnom sporazumu, kratko kazao da je po njemu važno, pogotovo za Istru, da se on prihvati kako bi se nakon ulaska u EU moglo pristupiti razrješenju pitanja granice na moru.

Što se tiče energetike, Jakovčić je otkrio da u Županiji u posljednje vrijeme intenzivno rade na nekoliko projekata. "Naša usmjerenja idu za time da u Istri prvo iskoristimo obnovljive izvore energije i to na način da nađemo partnere za izgradnju vjetroparka na Ćićariji i da omogućimo izgradnju solarne elektrane koja bi bila alternativa klasičnim gorivima, pogotovo ugljenu u Plominu", rekao je Jakovčić.

"Svjesni smo potrebe za energijom i potreba izgradnje novih elektrana pa i na klasična goriva, ali novu termoelektranu u Plominu želimo na plin, a ne na ugljen", ponovio je svoj stav. Želja za plinom župana je dovela do Turkmenistana, gdje je, kako je rekao, s tamošnjim visokim dužnosnicima razgovarao o načinu na koji bi se Istra mogla snabdijevati naftom i plinom iz te države. Otkrio je i da Turkmenistan želi kupiti niz novih brodova, o čemu je najavio da će razgovarati s vodstvom pulskog brodogradilišta Uljanik.

Već za petak najavio je nastavak svoje turneje putovanja izvan Istre, odnosno odlazak u Beč, gdje će s europskom zdravstvenom agencijom razgovarati o bolnici u Rovinju, ali i o pulskoj bolnici. "Htjeli bismo da te relevantne institucije sudjeluju u razvoju zdravstva u Istri. Već imamo konkretne ponude, ali bez razgovora s našim Ministarstvom zdravstva ne mogu ići daleko u tim razgovorima", kazao je. (B. ŽIŽOVIĆ)

energija te plomin plomin ćićarija jakovčić politika solarna elektrana vjetropark vjetroelektrane