Istarska županija nema novaca za sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima

Istarska županija nema novaca za sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima

4.11.2014. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Istarska županija neće iz proračuna, za razdoblje od rujna do prosinca, kao prošle školske godine, sufinancirati razliku u cijeni  mjesečne učeničke karte za srednjoškolce. Razlog tome je što su sredstva planirana za sufinanciranje prijevoza za ovu godinu potrošena u razdoblju od siječnja do lipnja. Od ukupno osiguranih 1.432.742,40 kuna u proračunu Istarske županije, od siječnja do lipnja na prijevoz učenika srednjih škola utrošeno je 1.219.642 kune, dok je za čitavu 2013. godinu trošak prijevoza iznosio 1.317.113,75 kuna.  Istarska županija je naime do sada financirala razliku između limita iz odluke Vlade i 75 posto cijene mjesečne karte. Sufinanciranje prijevoza redovitih učenika srednjih škola provodi se od rujna 2012. godine na način da je Vlada Republike Hrvatske (krajem kolovoza i krajem prosinca) donosila odluke o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovne učenike srednjih škola u razdoblju rujan-prosinac, odnosno siječanj-lipanj, kojima je utvrđivala kriterije i način sufinanciranja međumjesnog javnog prijevoza redovnih učenika u navedenom razdoblju. Sredstva se osiguravaju u Državnom proračunu u visini od 75% vrijednosti mjesečne karte sukladno limitima utvrđenim u odlukama Vlade.

 

Kako planirana sredstva osiguravana u Državnom proračunu nisu bila dostatna, sufinanciranje razlike između limita iz Odluke Vlade i 75% cijene mjesečne karte prijevoznika osiguravala je Istarska županija u svom proračunu. Od rujna 2012. do lipnja 2014. godine za prijevoz učenika srednjih škola Istarska županija izdvojila je 2.597.588,25 kn.

 

Do današnjeg dana Ministarstvo nije Istarskoj županiji doznačilo sredstva za sufinanciranje prijevoza učenika za lipanj i rujan 2014. godine.

 

Foto: ilustracija

 

 

 

 

sufinanciranje financiranje autobus istarska županija