Ispušni plinovi Rockwoola u skladu sa propisima Ministarstva? (Audio)

Ispušni plinovi Rockwoola u skladu sa propisima Ministarstva? (Audio)

25.8.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

«Prvi tjedan probnog rada protekao je prema našim planovima i očekivanjima. Jako smo zadovoljni radom svih dijelova našeg proizvodnog pogona. Kamena vuna koja je silazila s naše trake iznimno je visoke kvalitete», izjavio je u petak Marco Boi, tehnički direktor tvornice Rockwool Adriatic iz Pićna. No, proširila su se medijska nagađanja  da je tijekom vikenda u tvornici izbio požar koji je uzrokovao prekid proizvodnje u tvornici.

Naime, kako se čini, izgorio je filter koji pročišćava dim, jer su najvjerojatnije umjesto da dim zbog pregrijavanja filtera ispuste kroz bypass koji smiju koristiti tek nekoliko sati godišnje, dim ispuštali kroz filter. Vezano uz eventualni događaj kontaktirali smo glasnogovornicu tvornice, Anđelku Toto Ormuž koja je porekla postojanje bilo kakvog požara. (Prilog Toto-Ormuž).

Glasnogovornica je poručila kako su potvrda uspješnog rada tvornice kamene vune Rockwool i parametri ispušnih plinova koje nadgleda Ministarstva zaštite okoliša. Sukladno istim mjerenjima vrijednosti svih parametara su u skladu sa zakonom (Prilog Toto Ormuž-plinovi). Također su provjerili parametre u emisijskim stanicama u Čambarelićima i Zajcima koje mjere kvalitetu zraka u okolici tvornice. Vrijednost sumporovog vodika u istim stanicama znatno je manja od dozvoljene, točnije iznosi 0.6 miligrama po kubnom metru, a dozvoljena vrijednost je 7 miligrama po kubnom metru.

Rockwool Anđelka Toto Ormož Ministarstvo zaštite okoliša Pićan gospodarstvo Marco Boi Matilda Ilić prosvjed Potpićan