Ispitivanja u Rockwoolu: Nema onečišćenja nakon požara

Ispitivanja u Rockwoolu: Nema onečišćenja nakon požara

11.3.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Do požara u Tvornici kamene vune Rockwool došlo je zbog tehničkog kvara na postrojenju za taljenje kamena, utvrdili su očevidna policijska ekipa i protupožarni inspektor PU istarske u suradnji s vještacima Centra za forenzičko ispitivanje, istraživanje i vještačenje iz Zagreba. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 300 tisuća kuna, stoji u policijskom izviješću.

Prema izvještaju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, požar je nastao zbog kvara na dijelu postrojenja za proizvodnju kamene vune, a uzroci se utvrđuju. Požar je ugašen nakon kraćeg vremena, a proizvodnja kamene vune obustavljena je.

Nakon upozorenja Županijskog centra u četvrtak u 21 sat o požaru na jednom od filtera u tvornici kamene vune inspekcija zaštite okoliša je odmah obavila inspekcijski nadzor na lokaciji tvornice. Što se onečišćenja tiče, navode da je na mjernim postajama u Zajcima i Čabarelićima, gdje se mjere granice vrijednosti sumpornog dioksida i sumporovodika, stanje u granicama normale te da su vrijednosti lebdećih čestica u dopuštenim granicama.

Požar je izbio u postrojenju za taljenje kamena oko 20.30 sati u četvrtak, a odmah su na mjesto događaja upućeni labinski vatrogasci. Požar je stavljen pod nadzor u 22 sata, a u potpunosti je ugašen pola sata kasnije. Policija je u petak na opožarenom mjestu obavila očevid. Prema neslužbenim informacijama, doznajemo da je požar izbio na električnim filterima u jednoj od prostorija pogona. Opasnosti od širenja vatrene stihije izvan prostorije nije bilo. (M. SARDELIN)

MZOPU

 

 

rockwool požar tvornica potpićan