"IPazin" javlja: "I dalje nas guši dim iz Rockwoola"

"IPazin" javlja: "I dalje nas guši dim iz Rockwoola"

8.11.2007. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Već nekoliko dana, usprkos ugašenoj proizvodnji, dim se zadržava u nizini Rockwoola. Zbog problema u procesu tvornica kamene vune Rockwool je u noći s ponedjeljka na utorak samonicijativno prekinula probnu proizvodnju. No, ljudi se i dalje žale na dim koji se zadržava. Upravo nam je javljeno telefonskim pozivom da se situacija od jučer nije promijenila i da magle/dima ima još uvijek. Kako nam kažu - nije moguće da se dim tako dugo zadržao, nešto je tu sumnjivo. Uz to, osjeća se težak zrak i smrad pogotovo u blizini tvornice! Lokalni proizvođači poljoprivrednih proizvoda su se također žalili da su ljudi, nakon što su vidjeli situaciju koja se događa ovih dana, rekli da će razmisliti da li će kupovati proizvode iz “Rockwoolom zagađenih” krajeva. Kolika će samo šteta za ostale grane gospodarstva biti a da ne govorimo o mogućim posljedicama za ljudsko zdravlje jednom kada se opasne čestice akumuliraju u biosustav pićanske i šire okolice, ostaje nam vidjeti. Žalosno je da se sada političari prije izbora guraju ispraviti već nastalu štetu koju su mogli spriječiti puno ranije!

 

Tekst je preuzet sa nezavisnog pazinskog portala:

www.ipazin.net

Već je ranije objavljeno na ovom site-u, da će se u subotu, 10.11. u 10 sati održati prosvjed ispred tvornice Rockwool u pićanskoj industrijskoj zoni. Pozivamo sve koji su zabrinuti za budućnost Istre da se pridruže najavljenom prosvjedu!

 

Rockwool dim zagađenje pićanska dolina lug zagađivač smrad zagušljivost bolesti dišnih organa ekologija istra pićan labin