Intervju s trenerom NK Rudara Valdijem Šumbercom

Intervju s trenerom NK Rudara Valdijem Šumbercom

21.8.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Sport

Početak natjecateljskog dijela sezone je pred nama, a trener Valdi Šumberac je za tu prigodu dao intervju za klupsku stranicu. Podsjetimo, Rudar u subotu dočekuje Pazinku, a sljedeći vikend započinje natjecanje u MŽNL NS Rijeka kada naši nogometaši gostuju na Valbruni. Labinski navijači na djelu će "kovare" vidjeti u drugom kolu protiv Vinodola.

 

Što se tiče travnjaka, odnosno samih rezultata, kakve su ovosezonske ambicije?

 

Nemamo imperativa, ali u svakom slučaju cilj je da budemo bolji nego lani u rezultatskom smislu, ali i na planu igre. Sigurno je da bi nova pojačanja trebala ući u vezni red, i vjerujem da ako uz njih svi ostali podignu nivo igre,  barem za 20%, trebao bi se vidjeti napredak u igri.

 

Prije nekoliko mjeseci izjavili ste da Rudaru nedostaje kreacije. Jesu li Bojkić i Škopac dovedeni baš za tu svrhu, ili su ti igrači bili jedini mogući, a kvalitetom dostojni ?

 

Sigurno je da su to igrači koji su nama mogući za dovođenje, obzirom na politiku kluba da se dovode igrači samo sa domaće scene, no stigli su kao naručeni, jer su oba profili igrača koji nam je nedostajao. Isto tako, oba dva su polivalentni, što može itekako pomoći u narednoj sezoni.

 

Usporedba dvaju Rudara, onog lanjskog i ovog današnjeg?

 

Sigurno je da smo slabiji za Načinovića, koji je odigrao dobru sezonu lani, ali mislim da ako cijela momčad pokaže svoj optimalan angažman, možemo to pokriti.

 

Lani su se pokazali neki mlađi igrači, nekoliko ih je debitiralo za prvi sastav, možemo li to očekivati i ove godine ?

 

Božičević i Alić su tek ulazni juniori i s njima treba biti jako oprezan. To su igrači koji će sigurno imati oscilacije i treba ih osjetljivo ubacivati u sastav, zbog mogućnosti da izgore, zbog nekakvog pritiska rezultata. Obojica su velika perspektiva kluba i sve što odigraju na seniorskoj razini biti će im veliki plus.

 

Hoće li se i ove godine afirmacija mlađih igrača staviti ispred rezultata ?

 

Svi mlađi igrači trebali bi stasati uz starije, pozitivne igrače. Dakle, najprije treba usmjeriti starije igrače da budu primjer mlađima, i onda će potonji odrasti u atmosferi koja je za njih pogodna i logična.

 

Kapetan ostaje isti ?

 

Nisam još niti razmišljao o tome. Munjas još nije u kadru zbog radnih obaveza, tako da se samo po sebi nameće da će kapetan biti Igor Juričić.

 

Koliko poznajete protivnike ? Koliko su se protivnici po Vama promijenili i kakva su Vaša saznanja o tome ? Tko je favorit lige ?

 

U biti, liga je ista kao lani, tek su se Pazinka i Novigrad zamijenili. Mislim da smo mi u laganoj prednosti u odnosu na lani jer smo stekli nekakvu stabilnost. Mnoge momčadi će biti u problemima zbog manjka motivacije nakon što su izborili promociju, a nisu napredovali.

 

Opatija uvijek ima ambicije i mogućnosti da dovede pojačanja, drugi favorit je Krk koji je izuzetno stabilan klub, a drugi klubovi su svi „al pari“, s time da ni ove dvije spomenute momčadi nisu jake koliko su bili Novigrad i Opatija lani.

 

Kojom bi pozicijom na ljestvici bili zadovoljni ?

 

Od sredine prema gore. I lani je bilo i ove godine vjerujem da će biti jako „gusto“, sve unutar par bodova. E sad, nama treba ne samo sreća, nego i nekakav pobjednički karakter momčadi koji će nas pogurati prema gornjem dijelu ljestvicu. Ali to moramo mi napraviti, to neće samo od sebe doći.

 

Kako komentirate labinsku sportsku javnost koja ima izražen animozitet, kako prema Vama, tako i prema klubu ? Zbog čega Labin više ne stoji iza Rudara ?

 

Labinština je uvijek bila ne samo zahtjevna, nego su se tu uvijek postizali dobri rezultati. Ovako dugi period rezultata koji nas gura prema dnu ljestvice se nije puno vremena dogodio, i normalno da je u prvi red krivice dođe trener. Otkada sam ja trener, promijenile su se tri uprave i svaka od njih zaključila je, ispravno ili ne, da je možda nešto drugo krivo.

 

Jednostavno, Labinština je u zadnjih nekoliko godina izgubila puno odličnih veznih igrača. Fatos Hoxha, Vedran Kovačević, Dino i Tomas Černjul, to su četvorica koji su uvijek nosili igru. Neko vrijeme dolazili su igrači izvana da bi popunili te rupe, a sada jednostavno nema novih na našoj sceni koji bi nosili igru.

 

Vidljiv je pad rezultata i, što je još bitnije, pad igre. Ja sam nisam zadovoljan kakvu igru pruža Rudar. Sada mi moramo stvarati igrače koji će zamijeniti navedene, nema drugog puta.

 

Naučen sam na kritike, znam se nosit s njima, ali i shvaćam javnost da reagira tako. Navijači imaju pravo reagirat na igru kakvu je dosad prikazivao Rudar. Plan je napraviti pomak u igri na bolje, a ako uz to budemo i stvorili optimalnu atmosferu za razvoj mlade igrače, smatrati ću da radimo dobar posao.

 

Izvor: NK Rudar, Labin 

valdi šumberac nk rudar labin nogomet intervju interview