Internet peticija: "Naše pravo na vodu je pravo na Kožljak"

Internet peticija: "Naše pravo na vodu je pravo na Kožljak"

2.3.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U ime Zajednice građana "Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine" Mladen Bastijanić obratio se povodom Dana rudara medijima priopćenjem kojim se traži podrška za peticiju "Naše pravo na vodu je pravo na Kožljak":


NAŠE PRAVO NA VODU je PRAVO NA KOŽLJAK

Zajednica građana Labinštine naziva ''Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine'' nastala je zbog želje grupe građana da ukaže na vrijednosti prirodnih resursa kako bi istaknula potrebu svjesnijeg i odgovornijeg ponašanja svih žitelja lokalne zajednice.

Potpisivanjem ove peticije želimo potaknuti odgovorniji pristup prema ovom strateškom zlatnom izvoru. Želimo afirmirati vodu kao javno dobro i ukazati na obrnuti trend kojim se  pristup vodi s ovog izvora sustavno zatire kroz neodržavanje i nezalaganje za opći interes.

Labinština ima svoje izvore pitke vode, a izvor KOŽLJAK bi kroz našu inicijativu, tj. projekt bio ne samo ukras grada, nego bi i podsjećao na to da je voda prirodno dobro koje mora biti dostupno svima.

Krajnji cilj je da svi dobijemo mogućnost da pijemo vodu iz izvora Kožljak. To je strateški cilj koji se može ostvariti u dosta brzom zadanom roku.

Labinština bi morala svoj vrijedan prirodni resurs, bogate izvore vode, upregnuti u turistički prosperitet, i to IZGRADNJOM JAVNIH ŠPINA!

Javne špine bile bi inovativan proizvod kakvog nema na turističkom tržištu.

Voda s automatskih slavina trebala bi biti najmanje deseterostruko jeftinija od kupovne flaširane. Profitirali bi i gosti i žitelji Labinštine koji bi se mogli namiriti najčišćom vodom za piće i potrebe kuhanja.

S obzirom na neupitnu reformu vodnoga gospodarstva (spajanje vodovoda), skrećemo pozornost na jedan izvor koji mi građani ne želimo izgubiti.

Izvor je u narodu od pamtivijeka poznat kao Rutak (današnji KOŽLJAK). Analize pokazuju da je voda koja ondje izvire najmekša u Istri i ima najbolja organoleptička svojstva, jednostavno rečeno, najukusnija je.

Zato nama na Labinštini treba nova strategija upravljanja prirodnim potencijalima, osobito vodnim kapitalom, kako ne bi ostao tek lijepa statistička činjenica kojom se danas hvalimo, a od koje će sutra više koristi imati netko drugi.

Pozivamo sve građane Labinštine da podrže sami sebe u svom PRAVU NA VODU, koje je ujedno i minimum civilizacijskih tekovina. Budite osviješteni, težite tome, odazovite se!

#ZaštitimovoduzemljuizrakLabinštine Facebook stranica

zaštitimo vodu zemlju i zrak labinštine internet peticija mladen bastijanić izvor kožljak vodovod labin