Toni Cetinski Labin
Terme Laktaši

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE OOBJAVIO REZULTATE NOVOG CIKLUSA ISTRAŽIVANJA: Devet gradova dobilo čistu peticu među njima i Labin

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE OOBJAVIO REZULTATE NOVOG CIKLUSA ISTRAŽIVANJA: Devet gradova dobilo čistu peticu među njima i Labin

14.7.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U posljednjem su ciklusu "čistom peticom" ocijenjeni Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Rovinj, Umag i Vodnjan. Grad Poreč je po razini transparentnosti vrlo dobar, a posebna pohvala ide Buzetu, Puli i Pazinu.

Institut za javne financije predstavio je nedavno rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 lokalnih jedinica i 17 županija u Hrvatskoj.

Za potrebe ovog istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina u ciklusu koji je ranije bio definiran. Jedinice lokalne i regionalne samouprave su za taj projekt trebale prikupiti i Institutu za javne financije u zadanom roku dostaviti godišnje izvršenje proračuna za 2016. godinu, polugodišnje izvršenje proračuna za 2017. godinu, prijedlog proračuna za ovu godinu, izglasani proračun za 2018. godinu te proračunski vodič za građane za 2018. godinu.

Iz Instituta za javne financije su posebno pohvaljene jedinice lokalne i regionalne samouprave i županije koje su u svim dosadašnjim istraživačkim ciklusima objavile svih pet traženih dokumenata. Pohvaljene su Krapinsko-zagorska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska županija te gradovi Buzet, Koprivnica, Opatija, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Vodice i Zagreb.

U posljednjem je ciklusu čak devet istarskih gradova ocijenjeno "čistom peticom" a to su Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Rovinj, Umag i Vodnjan. Grad Poreč je po razini transparentnosti svrstan u grupaciju vrlo dobrih.

Iz godine u godinu se transparentnost proračuna popravlja i u četiri se posljednja ciklusa gotovo udvostručila s prosječnih 1,8 na 3,52. Ipak, usprkos poboljšanjima i postignutim vrlo dobrim prosjecima - županije 4,9, gradovi 4, općine 3,3 - i dalje su prisutne prevelike razlike, posebice među općinama. A brojni će gradovi i velik dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama te preporuke Ministarstva financija, stoji u izvještaju Instituta za javne financije. (S. BOSNIĆ)


institut za javne financije financije proračun grad labin javne financije