INPROMO postaje integrativna radionica

INPROMO postaje integrativna radionica

17.5.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji se obilježava 16. svibnja, zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada posjetila je Centar za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO.


U Centru za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO održan je i radni sastanak na kojem su od strane djelatnika i Marinele Benažić, predsjednice udruge prezentirani projekti istog, ali je i najavljeno kako se u narednih nekoliko dana očekuje bitna promjena za samo funkcioniranje Centra.


Naime, INPROMO očekuje dobivanje rješenja o ostvarivanju statusa integrativne radionice za što su stekli sve potrebne uvjete te će dobivanjem statusa iste biti omogućeno i olakšano dodatno zapošljavanje osoba s poteškoćama kao i mogućnost povećanja obima zaprimljenih narudžbi. Centar trenutno broji pet zaposlenih osoba.


Integrativna radionica je ustanova ili trgovačko društvo, koje zapošljava osobe s invaliditetom na temelju nalaza i mišljenja centra za profesionalnu rehabilitaciju.


Integrativna radionica mora imati zaposleno najmanje 40% osoba s invaliditetom u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Osobama s invaliditetom zaposlenim u integrativnoj radionici mora se, u obavljanju poslova osigurati stručna podrška, nadzor i vodstvo stručnih radnika koji rade u integrativnoj radionici, te zbog toga u integrativnim radionicama rade stručni radnici i radni instruktori. Uz to, integrativne radionice koje su osnovane kao trgovačko društvo dužne su najmanje 75% ostvarenog dobitka postignutog obavljanjem djelatnosti namijeniti za povećanje osnovnog kapitala društva ili ga koristiti za investicije u osnovna sredstva koja su povezana s radom osobe s invaliditetom, poboljšanje radnih uvjeta za zaposlene osobe s invaliditetom, obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih te druge razvojne namjene koje osiguravaju veću zapošljivost osoba s invaliditetom.


„S obzirom na težu zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama, vijesti o dobivanju statusa integrativne radionice čine me ponosnom jer znam koliko je truda uloženo s vaše strane u ovih deset godina postojanja. Čestitam vam na ovom uspjehu i želim da nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama, koji obilježavamo ove nedjelje bude u znaku novih poslova i daljnjih zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama u našem gradu. Grad Labin će i dalje snažno podupirati vaš rad, a osmijeh na licima vaših vrijednih zaposlenika dokaz je da svi zajedno činimo nešto veliko i vrijedno, “ – izjavila je Federika Mohorović Čekada, zamjenica labinskog gradonačelnika


Čestitkama se pridružila i predsjednica Gradskog vijeća Grada Labina u mandatu 2017.-2021., Eni Modrušan.

inpromo intlektualne teškoće radionica