IN MEMORIAM: Preminuo istaknuti istarski umjetnik Karlo Paliska

IN MEMORIAM: Preminuo istaknuti istarski umjetnik Karlo Paliska

21.1.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na Facebook stranici Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, objavljeno je da je preminuo renomirani slikar i umjetnik Karlo Paliska. Objavu prenosimo u cijelosti:

"Prenosimo tužnu vijest da nas je jučer napustio dugogodišnji član i istaknuti umjetnik Karlo Paliska.

Karlo Paliska rođen je 8. listopada 1938. godine u Presiki kraj Labina. Grafički odjel u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu završio je 1959. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ive Šebalja 1965. godine.

Osim slikarstvom, bavio se izučavanjem i obradom graditeljskog nasljeđa Pule.


Od 1973. godine priredio je četrdesetak samostalnih izložbi slika i crteža, od čega dvije retrospektive.

Od 1996. godine sudjelovao je na više od 250 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu kao član ULUH-a i HDLU-a Istre i Rijeke, član Labinskih atelijera, na bijenalnoj izložbi Ars Histriae, na Salonu mladih i Zagrebačkom salonu, na porečkom Annaleu, pulskom Salonu, karlovačkom ZILIK-u, na izložbi Jugoslavenskog portreta u Tuzli, na izložbama Biennala akvarela Jugoslavije, na tematskim i problemskim izložbama, izložbama otkupa i donacija, s labinskim likovnim krugom na tradicionalnim Likovnim uzletima, na zagrebačkoj izložbi jugoslavenskog crteža, na Bijenalu hrvatskog akvarela, na Hrvatskom trijenalu akvarela u Slavonskom brodu, Hrvatskom trijenalu crteža, rovinjskoj Likovnoj koloniji, Sajmu umjetnina u Rovinju, Otvorenom bijenalu crteža u Puli i drugim.

Djela Karla Paliske izložena su u javnim, profanim i sakralnim prostorima. Nalaze se u muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Svoja djela često je donirao za opće i ljudsko dobro. Za svoj rad primio je značajne nagrade i priznanja struke i likovne publike. O njegovom stvaralaštvu pisali su u katalozima, novinama i časopisima brojni povjesničari umjetnosti, povjesničari, novinari, književnici, pjesnici i umjetnici.


Živio je i stvarao u Puli."

karlo paliska umjetnost in memoriam