Igor Materljan magistrirao na temu europskog prava

Igor Materljan magistrirao na temu europskog prava

15.1.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN -Pazinski Općinski sud dobio je koncem prosinca i drugog magistra - Igora Materljana iz Labina, koji je na riječkom Pravnom fakultetu obranio rad »Pojednostavljeni oblici kaznenog postupka u suvremenom europskom pravu«. Vijeće pred kojima je rad obranjen činili su predsjednik dr. Petar Veić s Pravnog fakulteta u Rijeci, mentor dr. Berislav Pavišić s iste ustanove te dr. Vid Jakulin s Pravnog fakulteta u Ljubljani.

Riječ je o temi koja je posebno zanimljiva jer je funkcioniranje pravosuđa vezano uz pristupanje Hrvatske EU-u, ali i zbog činjenice što, suprotno najavama, koncem lanjske godine u saborsku proceduru ipak nisu upućene izmjene Zakona o kaznenom postupku. Upravo tim izmjenama trebala se povećati ažurnost sudova te smanjiti broj neriješenih predmeta. Zbog nužnosti promjena i ulaska u Uniju to će se vjerojatno uskoro dogoditi, no izgled predloženih promjena još nije poznat. Jedan od načina povećanja ažurnosti je reforma kaznenog postupka proširenjem i pojednostavljenjem primjene tzv. skraćenog postupka, o čemu piše Materljan.

Taj postupak, smatra on, postoji i u našem zakonu, no rijetko se primjenjuje. U radu se daje usporedni prikaz skraćenog postupka, navode njegovi tipični elementi u pojedinim zemljama te ispituje primjenjivost na hrvatske prilike. Kroz praksu se iskristalizirala posebna inačica u Italiji, a taj je model poslužio kao inspiracija drugim državama npr. BiH i Kosovu. Postoji mogućnost i da budući hrvatski Zakon o kaznenom postupku prihvati neka rješenja talijanskog sustava, navodi autor.

 

Igor Materljan europsko pravo Berislav Pavišić kazneni postupak