IDS-ova bonaca u labinskom vijeću

IDS-ova bonaca u labinskom vijeću

19.5.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Na Labinštini je nakon lokalnih izbora manje-više sve po starom. Promjena vlasti, istina, na pomolu je u Kršanu, koji sigurno ima novog načelnika, a moguće i Pićnu. Ondje odgovore krije drugi krug izbora za načelnika.
Aktualni labinski gradonačelnik Tulio Demetlika ostaje za kormilom s 58 posto glasova. Bonacu mu jamči devet vijećničkih mjesta IDS-ove liste (45 posto), a tu je i zastupnik BDSH-a Rasim Halilović, što je IDS-ovcima dovoljno za natpolovičnu većinu.
S obzirom na kategorične najave o pobjedi u drugom krugu i osvajanju više od 30 posto glasova SDP-ove liste, Daniel Mohorović s 24 posto predvodi listu razočaranih.
- Bio sam uvjeren da je vrijeme za promjene, no izgleda da su Labinjani jako zadovoljni. SDP je uglavnom obranio pozicije osvojivši četiri vijećnika mjesta, a čini se da nam glasači nisu povjerovali da smo toliko drukčiji od IDS-a. Vrlo je loše za demokraciju u gradu ovakva prevlast jedne stranke jer otvara put jednoumlju. Imaju veće pokriće da rade kao i dosad pa stanje može biti zacementirano i osam godina, kaže Mohorović.
U labinsku je skupštinu ušlo svih sedam lista, uključujući i nezavisnu Tamare Nestorović, prve nositeljice u povijesti labinskih izbora i vjerojatno najmlađe vijećnice. Ova 22-godišnja apsolventica kulturologije, predvodnica mladih nezadovoljnika, zadovoljna je dosegom budući da su se, kako primjećuje, posljednji uključili u izbornu trku. Veli, doduše, da je odaziv mladih birača mogao biti i bolji, pa se nada to popraviti u četiri godine. Umirovljenici su, pak, s četiri pali na dvije vijećničke stolice.

Runko i Babić za kršanskog načelnika

Najuzbudljiviju priču na Labinštini uobičajeno nudi kršanska općina. Ondje se tronu, nakon pada na prošlim izborima, primaknuo nezavisni Valdi Runko (29 posto), koji je bio prvi načelnik Kršana. U pripetavanje će s Borisom Babićem (17 posto), kandidatom koalicije HDZ-HSS. Obojica tvrde da njihovo sučeljavanje neće utjecati na »sotto vocce« spominjano postizborno udruživanje budući da je Runko ipak bivši HDZ-ovac.
Runkova lista daje četiri zastupnika, HDZ-HSS tri, za natpolovičnu većinu nedostaje još jedan. Obje opcije ne isključuju suradnju ni s kime, pa ni s IDS-om (tri vijećnika), predvodnikom dosad vladajuće koalicije sa SDP-om, koji je razočarao sa samo jednim mandatom, i dvije nezavisne liste (Eđeo Brenčić i Roko Terković), od kojih je ovom zgodom tek prvi zaradio mandat. Akcija mladih, iznjedrena iz udruge Naša zemlja, ima jednog zastupnika.
- Birači su mi jasno poručili: Vrati se! Odskočio sam od oponenta pa očekujem konačnu pobjedu. I prije izbora naglašavao samo da pružam ruku svima koji će pomoći i biti realni u prohtjevima. Posebno mi je interesantna koalicija HSLS-HSU nositelja Klaudija Lazarića (dva mandata, op. a.) te SDP, poručuje Runko. Babić, pak, najavljuje izvlačenje rezervi u birača jer je, kako veli, njegov takmac u prvom điru dosegnuo plafon.

Pićnu načelnica ili načelnik?

I u Pićnu će partneri, Ivan Franković (37 posto) i Kristina Đurović (14 posto), u drugu vožnju za koju su, u konkurenciji čak osam kandidata na tisuću odazvanih birača, bila dovoljna tek 143 glasa. Po aktualnom IDS-ovom načelniku, to ne bi trebalo utjecati na kasniju suradnju ovih opcija. Đurović, donedavna predsjednica vijeća, čija je lista zaslužila dva zastupnika, tek napominje da će konačni odgovor na pitanje »načelnik ili načelnica« umnogome odrediti poslijeizbornu slagalicu. Oboje pretendiraju na glasače Akcije mladih, nove snage u općini, koja je izborila dva zastupnika.
Nezadovoljan može biti Branko Ružić, bivši načelnik i predvodnik IDS-ove frakcije s pomlađenom listom, koji je pao na samo jedan mandat.

Impresivan Mohorovićev rezultat

Najuvjerljiviji u obrani mjesta načelnika bio je nezavisni Srećko Mohorović (68 posto), koji je u općini Sv. Nedelja ubrao tri i pol puta više glasova od drugoplasiranog IDS-ovca Patricija Načinovića. Mohorović, u sličnoj prednosti kao na prošlim izborima, sve pripisuje dobrom radu njegovog tima, uključujući i djelatnike općinske uprave. Lista mu je osvojila deset od 15 vijećničkih mjesta.
- Načelnik provodi politiku, no bez dobrog zaleđa ne bi bilo ovakvo povoljne ocjene građana. Hoće li nas premoć i izostanak korektiva u vijeću uspavati? Ni govora. I moji s liste bi se pobunili da provodim samovolju. Nastavit ćemo raditi transparentno, ipak smo u tome, po ocjeni GONG-a i udruge gradova, 20. među svim gradovima i općinama u državi, dodaje.

Uvjerljivi Knapić

Izrazita je i nadmoć s kojom je Josip Knapić (IDS) - sa 64 posto glasova - zadržao načelničku fotelju u Raši pred nezavisnim Dušanom Sničićem (24 posto). Lista IDS-a osvojila je šest mjesta, a s dosadašnjim partnerima iz SDP-a ima devet od 13 mandata.
- To ne isključuje suradnju s ostalim snagama. Pred nama je dovršetak kapitalnih projekata kojima ćemo okrenuti novu stranicu općinske povijesti. Neće biti lako, ali pokušat ću opravdati ovakvo povjerenje građana, najavljuje Knapić.
Podbacio je i HDZ, ostavši bez vijećničke stolice nakon što se na prijašnjim izborima domogao dvije.
- Ovo za mene nije glasanje nego navijanje »za naše«, a i odaziv je bio slab. Dežurali su IDS-ovci kod oglasnih mjesta, a ono malo naših plakata nije puno izdržalo. No, građani su tako odlučili i to treba poštivati, kaže Ilija Mucić, kandidat za načelnika ove stranke.

 

Kršanci najsavjesniji birači


Najsavjesniji su birači na Kršanštini, gdje ih se odazvalo 68 posto. Slijedi Pićan sa 62, Sv. Nedelja s 57 i Raša s 54 posto. U Labinu i okolnim mjestima koja pripadaju pod grad glasalo je najmanje, 46 posto birača. 

lokalni izbori birači kristina đurović tamara nestorović ivan franković izbori2009 demetlika politika pino knapić