IDS i HNS potpisali sporazum o suradnji, HSU podržao Kajina

IDS i HNS potpisali sporazum o suradnji, HSU podržao Kajina

11.1.2013. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Istarski demokratski sabor (IDS) i Hrvatska narodna stranka (HNS) potpisali su danas u Puli sporazum o suradnji na idućim lokalnim i regionalnim izborima za Županijsku skupštinu i za Grad Pulu, u nazočnosti Valtera Flega, IDS-ovog kandidata za istarskog župana kojega podupiru. Sporazum su potpisali glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon i predsjednik županijske organizacije HNS-a Veljko Ivančić, a sva trojica su ocijenili kako je taj sporazum logičan slijed i nastavak dugogodišnje uspješne suradnje dviju parlamentarnih liberalnih stranaka.

Sporazum je potpisan dva dana nakon što je prošireno Predsjedništvo HNS-a poduprlo IDS-ovog kandidata Flegu. No središnjica, rekao je Ivančić odgovarajući na pitanje novinara, "nije istarskom HNS-u dala direktivu za koga se u Istri mora opredijeliti".

Chiavalon je kazao kako će IDS u idućih nekoliko tjedana potpisati još nekoliko sporazuma, najavljujući tako suradnju prvenstveno s Talijanskom unijom, ali i s drugim nacionalnim manjinama u Istri.

Ivančić je kazao kako su u HNS-u uvjereni u operativnu sposobnost IDS-ovog kandidata za župana Valtera Flega koji je, kako je rekao, staložena osoba koja "u najtežim trenucima neće izazivati konfliktne situacije".

"Došlo je vrijeme kada su nečije populističke retorike premašene i kada su nam potrebni političari koji će ponuditi prije svega razum, a ne emocije," kazao je Ivančić dodavši kako su pred Istarskom županijom budući projekti o kojima će ovisiti budućnost razvoja Istre.

Flego je rekao kako je HNS je mogao birati između dvije opcije, "jedne moderne konstruktivne opcije s projektima i programima i druge destruktivne bez konkretnih programa za razvoj Istre," izrazivši zadovoljstvo što je HNS u konačnici odabrao opciju koja nudi projekte i programa za ravoj Istre.

Na pitanje kako u IDS-u komentiraju potporu HSU-a kandidatu za župana Damiru Kajinu, Chiavalon je kazao kako svaka stranka ima pravo birati svoje partnere premda, kako je rekao "raspolaže informacijom da HSU nije jedinstven u tom stavu s obzirom na to da porečke, labinske i pazinske podružnice nisu za takvu odluku".

"Očito je došlo je do pucanja organizacije kao u slučaju SDP-a", rekao je Chiavalon.

HSU uvjetno podupire Kajina

Županijski odbor Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) na sinoćnjoj je sjednici u Pazinu donio odluku kojom Damira Kajina uvjetno podupire kao kandidata za istarskog župana na lokalnim izborima, potvrdio je za Hinu predsjednik županijskog odbora HSU-a Radovan Cvek.

Cvek je rekao da je uvjet potpore Kajinu promjena retorike osobnog obračuna u retoriku dobivanja povjerenja birača i iznošenja konkretnog programa. Osim toga, županijski odbor HSU-a je donio odluku o tome kako temeljne, odnosno općinske i gradske organizacije HSU-a mogu slobodno sklapati predizborne koalicije sa svim strankama koje djeluju u Istarskoj županiji s izuzetkom Istarske stranke umirovljenika.

hsu ids sdp hns politika lokalni izbori izbori izbori 2013 kajin flego