iDemo; slobodni jahači, Vi ste na redu!

iDemo; slobodni jahači, Vi ste na redu!

14.5.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Jedan od vrlo važnih ako ne i presudnih razloga ustajale vladavine ''dinastija'' (stranaka koje vladaju desetljećima) je nizak odaziv i indiferentnost birač;, pored moći cenzuriranja oporbe od strane vladajućih.

Niska izlaznost ukazuje i da smo na niskom stupnju demokracije. Ukazuje da su ljudi izgubili povjerenje u vlast koja sve više pokazuje znakove da je samoj sebi svrha. Zbog toga je i u političkoj sferi u ključnim trenucima, danima izbora, došlo do pojave ''slobodnih jahača'' (free riders). I ta pojava traje i traje, poput pandemije, dostiže vrhunac baš na dan izbora.

Pojam ''slobodni jahač'' se u ekonomiji može opisati kada pojedinac ili neka skupina troši ili konzumira neke resurse bez naplate. To ima negativne utjecaje na ekonomiju i društvo. Jer ako je broj korisnika veliki, a broj onih koji sudjeluju u plaćanju za tu uslugu je mali ili nedovoljan tada nastaje ekonomska neefikasnost.

Idemo sada to primijeniti na političku scenu. Broj birača koji izlaze na izbore je u pravilu manji od 50%. Da bi netko osvojio vlast, dovoljno je prijeći 25%, što znači da 25% glasača određuje sudbinu cijele zajednice. To je ono što je u Labinu pravilo. Ostale zovem slobodnim jahačima, koji su KLJUČ promjena, a njih je u pravilu više od 50%. I cijela zajednica je u rukama ''slobodnih jahača'' koji imaju najveći utjecaj na ishode izbora svojom pasivnošću?! Paradoks.

Svatko od nas je odgovoran za stanje koje uživamo. 

Promjena je nemoguća. Promjena je moguća. Radi se jednostavnoj matematici. 

Na potezu je svatko od vas. 

Ove godine ne možete reći da nemate koga birati. Ove godine se po broju kandidatura za Vijeće i za gradonačelnika desilo ''labinsko proljeće''; možda je to u duhu 100te obljetnice Labinske republike. Promjene se dešavaju. Mi ih stvaramo! Zato, iDemo!

Napravite dva koraka naprijed, zaokružite listu BROJ 1 I GRADONAČELNICU ZA 5!


Tanja Pejić, nositeljica liste DEMOKRATI i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Labina


izbori2021 demokrati idemo tanja pejić mladen bastijanić lokalni izbori grad labin gradsko vijeće gradonačelnica