IDA nije davala novac Rockwoolu

IDA nije davala novac Rockwoolu

24.6.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Na pulskom Općinskom sudu, pod predsjedanjem sutkinje Mirne Frančišković na parnici koju je danska tvornica kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o. zbog klevete pokrenula protiv predsjednika Zelene stranke-zelene alternative Josipa Antona Rupnika, jučer je saslušan direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Darko Lorencin. Potonji je iznio pregled aktivnosti poslovanja te županijske agencije, a govorio je i o ulozi koju je IDA imala pri dolasku Rockwoola u Istru.

Lorencin je naglasio da je tvornica uz Sloveniju, bila zainteresirana za gradnju tvornice i u Istri, te su se po tom pitanju prvo obratili IDA-i koja im je pokazala poduzetničku zonu u Pićnu. Odgovarajući na pitanje je li IDA tvornici davala kakav novac, Lorencin je rekao da agencija nije davala nikakve poticaje te da tvornici nije mogla niti osloboditi određenih davanja, jer odluku o oslobađanju može donijeti samo Republika Hrvatska, odnosno nadležno ministarstvo.

-IDA je i prije dolaska Rockwoola predlagala Istarskoj županiji da se Općini daju poticaji za izgradnju komunalne infrastrukture u njihovoj općinskoj zoni koja je sastavni dio našeg poduzetničkog programa. Ta zona dolaskom tvornice nije bila izdvojena po pitanju davanja veličine sredstava, a Pićan je i prije dolaska tvornice dobivao poticaje za infrastrukturu. Istarska županija i sva nadležna tijela su bila upoznata s projektom i dolaskom tvornice putem IDA-e, budući da se Rockwool prvo za pomoć obratio nama, rekao je Lorencin.

Novo ročište može se očekivati tek u rujnu.

suđenje rupnik darko lorencin financiranje parnica spor rockwool IDA kleveta