I vijećnici Općine Sveta Nedelja za referendum o Plominu 3

I vijećnici Općine Sveta Nedelja za referendum o Plominu 3

27.11.2012. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vijećnici Svete Nedelje prihvatili su na sinoćnjoj sjednici zaključke kojima od  Vlade traže da poštuje Prostorni plan Istarske županije kojim je definiran plin kao energent buduće termoelektrane. Također pozivaju Hrvatsku Vladu, da temeljem Arhuške konvencije koju je Sabor ratificirao, raspiše referendum o termoelektrani Plomin 3.

Zatražit će oni od HEP-a  da aktivira mjernu stanicu u naselju Nedešćina – Frisolini i to zato što je naselje Nedešćina uz Štrmac i Ripendu najviše na udaru prizemnih emisija iz plominskih termoelektrana. Objedinjeni su to zaključi koje su predložili Klub vijećnika IDS-SDP i Nezavisna lista Srećka Mohorovića. Naime Klub vijećnika IDS-SDP je upravo i predložio da se od HEP-a zatraži aktiviranje mjerne stanice, dok su prva dva zaključka bila jednaka. U raspravi je Mladen Vlačić iz SDP-a podsjetio kako je Vlada svojom energetskom strategijom zapravo donijela odluku o Plominu, ali istaknuo je: (ton – Mladen Vlačić). Nezavisni vijećnik Miljenko Vidić upitao se čemu ovi zaključci kad su Grad Labin i općine Sveta Nedelja, Kršan, Pićan i Raša već donijeli odluku o raspodjeli rente, pa su prema njegovom mišljenju zapravo već prihvatili i ugljen kao energent Plomina 3 (ton – Miljenko Vidić). U raspravi je Feruccio Bernaz iz IDS-a ustvrdio kako nitko nije protiv termoelektrane, pa ni on osobno jer je i sam radio u plominskim termoelektranama, već su svi jednodušno protiv ugljena kao energenta, zato poručio je moramo inzistirati na plinu.

općina sveta nedeja feruccio bernaz mladen vlačić miljenko vidić ids sdp politika vijeće lokalni izbori referendum te plomin 3 plomin