I. Nacionalna konferencija pčelarstva ovog petka u Labinu; prijavite se za sudjelovanje

I. Nacionalna konferencija pčelarstva ovog petka u Labinu; prijavite se za sudjelovanje

17.3.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Pčelarska udruga Labin u suradnji s Hrvatskim apiterapijskim društvom i Gradom Labinom ovoga petka, 19. ožujka s početkom u 10 sati organizira prvu nacionalnu konferenciju pčelarstva, apiterapije i apiturizma. Konferencija se održava u fitness dvorani Sportskog centra Franko Mileta, a praćenje iste zbog poštivanja epidemioloških mjera organizirano je putem platforme zoom.

Projekt podupiru Istarska županija te Općine Sv. Nedelja, Kršan, Pićan i Raša, a upite za sudjelovanje i ustupanje poveznice za praćenje ove manifestacije potrebno je uputiti na email pcelari.labinstine@gmail.com.

„Cilj konferencije je praćenje najnovijih trendova iz područja pčelarstva apiterapije i apiturizma te razmjena iskustava i znanja s kolegama iz okruženja te je dobar medij za povezivanje znanosti i struke u praktičnu primjenu.“ – ističe  dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva.

„Prva konferencija „Pčelarstvo, apiterapija i apiturizam“ proizašla je iz potrebe da se približimo trendovima u pčelarstvu gdje se osim proizvodnje pčelinjih proizvoda sve više radi na povezivanju proizvodnje vrhunskih pčelinjih proizvoda za potrebe apiterapije i promociji zdravstvenog i wellness turizma te apiturizma kao inovativnog oblika agroturizma. Specifičnost turističke ponude u doba korone temelji se na individualnom pristupu malom broju ljudi koji osim kvalitetnog smještaja teže i kvalitetno provedenom vremenu i aktivnom odmoru s posebnim naglaskom na brigu o zdravlju. Upravo je Pčelarska udruga Labin u suradnji s Hrvatskim apiterapijskim društvom prepoznala važnost takvog inovativnog oblika turizma te smo prvi u Hrvatskoj organizirali edukaciju iz apiterapije u Gradu Labinu za više od 20 pčelara, također je održana i edukacija za više od 40 polaznika pčelarske škole u suradnji s POU Labin dok je u pripremi i edukacija iskusnih pčelara o pčelinjim bolestima i dobroj pčelarskoj praksi prema FAO smjernicama za mala pčelarska gospodarstva. Na taj smo način pokušali biti začetnici nove ere po pitanju pčelarstva, apiterapije i apiturizma ne samo za područje Istre nego i čitave Hrvatske. Suradnjom s Hrvatskim apiterapijskim društvom ova konferencija trebala bi postati tradicionalna i iz godine u godinu širiti vidike s ciljem da Labin postane centar razvoja apiturizma i općenito edukacije po pitanju pčelarstva i apiterapije.“ – izjavio je Darko Martinović , predsjednik Pčelarske udruge Labin

Zanimljivo je kako će osim same konferencije i zanimljivih predavanja stručnjaka iz više zemalja, produkt I. Nacionalne konferencije biti i tiskani zbornik koji će sadržavati radove svih izlagača.

Grad Labin jedan je od suorganizatora ove konferencije te gradonačelnik Valter Glavičić ističe: „Prirodna osebujnost i blagodat mediteranske klime istočne obale istarskog poluotoka i Labinštine, bilje i raslinje u simbiozi s kamenom i morem, najveće i najizdašnije paše kadulje i bagremove  šume  za pčele su od pamtivijeka bile savršen dom. Bogatstvo prirode i zdravlja na dlanu najbolje prepoznaje više od sto labinskih pčelara okupljenih u Udruzi pčelara Labin koja djeluje više od četiri decenije. Labinski pčelari u svakom su trenutku bili spremni educirati sebe ali i građane, s posebnim fokusom na najmlađe.  Ambiciozni projekti među kojima se ističe Gradski edukativni pčelinjak i manifestacija Dani meda Labinštine  postali su uzor među pčelarima Hrvatske i regije, a naš su kraj obogatili. No, labinski pčelari tu ne staju iz klasičnog oblika proizvodnje meda i pčelinjih proizvoda, budućnost vide u apiterapiji i apiturizmu, kao potrebi suvremenog čovjeka koji  zdravlje stavlja na  vrh ljestvice životnih prioriteta. Izuzetna višegodišnja suradnja sa Hrvatskim apiterapijskim društvom te stručnu pomoć dr.sc. Gordane Hegić rezultirala je organizacijom  1. Nacionalne konferencije pčelarstva, apiterapije i apiturizma u Labinu. Siguran sam da će ovakav skup pomoći labinskim pčelarima da našu turističku regiju dodatno obogate apiturizmom  kao inovacijom u turističkoj ponudi.“pčelarska udruga labin pčelari konferencija