I labinski školarci pod videonadzorom?

I labinski školarci pod videonadzorom?

25.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

LABIN - Hoće li i u labinskim osnovnim školama, kao u pulskim, uskoro biti postavljen videonadzor? Za takvu se zaštitu učenika, naime, na sjednici Gradskog vijeća nedavno založio Edi Juričić, ravnatelj OŠ Matije Vlačića, i to prvenstveno zbog, kako je napomenuo, nepodopština mladih u okolici ove ustanove vikendom. Obraćajući se, pak, vijećnicima Miro Alilović, ravnatelj druge gradske škole, Ive Lole Ribara, podcrtao je problem poslijepodnevne redovne nastave.

Već su, kažu nam oni, zajedno zatražili ponude za postavljanje sigurnosnih kamera. Juričić kopiranje pulskog primjera drži prirodnim, budući da »sve škole muči isti problem«. Posjetimo, u tom su se gradu, uslijed sve prisutnijeg nasilja među mladima, odlučili za videonadzor u svih 11 osnovnih škola.


- Viku, pijanke i razbijanje boca oko škole, na što su se žalili susjedi, riješili smo u suradnji s kontakt-policajcem. Otkad je on u ophodnji, stvar se smirila. No, bolje je spriječiti nego liječiti. Za kamere je i gradonačelnik Tulio Demetlika koji nam je obećao pomoć, rekao je Juričić.


Iako je i Alilović za prevenciju, on spušta loptu napominjući da zasad nema razloga za hitnu reakciju jer »sve je u granicama nestašluka«. Spominje pritom da je i resorno ministarstvo nedavno školama najavilo ulaganje od 15-ak milijuna kuna u postavljanje sličnog nadzora u 150 ustanova za koje to procijeni potrebnim.


- Po školi bi to iznosilo stotinjak tisuća kuna. Zamišljeno je da sve budu povezane s policijom te da i one, zatreba li, mogu koristiti dio snimaka, pojašnjava Alilović.
Njega trenutno više brine organizacija poslijepodnevnih sati. Još se lani, naime, škola prijavila na natječaj ministarstva, koje potiče nastavu u jednoj smjeni, i to s projektom dogradnje područnog odjeljenja na Katurama. Ondje je u posljednjih šest godina broj učenika porastao za 55, ukupno ih je 145, i to u sedam nižih razreda koji raspolažu s pet učionica.


- Odjeljenje na Katurama želimo proširiti s nekoliko učionica te osigurati sportsku dvoranu, u čemu računamo i na pomoć Županije. Projekt bismo zaokružili dogradnjom nekoliko kabineta u matičnoj školi, dodaje Alilović.
Sa svim »ispostavama« (Kature, Vinež, Rabac, Vozilići), škola Ive Lole Ribara ima 574 osnovca. Alilović će veću brojnost posljednjih godina pripisati preseljenju nekih učenika iz područnih škola s Labinštine te podsjetiti na drastično smanjenje đaka u devedesetima po kojem je Labin prednjačio u Istri.


- U obje labinske škole u produženom je boravku (do 16.30 sati), koji financira Grad, oko 150 đaka u šest skupina. Pokazuje se potreba da se organizira i na Vinežu jer su odlične reakcije djece, roditelja, ali i učitelja razredne nastave, kojih gotovo da više i nema na labinskom zavodu za zapošljavanje, rekao je Alilović.


Zadovoljni dosadašnjom potporom Grada u postavljanju novih sustava grijanja, ali i sanaciji krovišta škole kod gradske tržnice, ravnatelji se nadaju nastavku takve suradnje, poglavito u, kako ističu, nužnim obnovama fasade te opremanju kabineta.

I. RADIĆ

OŠ Ivo Lola Ribar Miro Alilović videonadzor OŠ Matija Vlačić Edi Juričić