I Labinjani obilježili uvrštenje Dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine

I Labinjani obilježili uvrštenje Dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine

10.4.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Svirači i pjevači hrvatskog i talijanskog kulturnog kruga predstavili su se publici na glazbenoj večeri u pulskom Circolu u petak u povodu nedavnog uvrštenja Dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Svi oni njeguju različite oblike Dvoglasja tijesnih intervala kao što su pjevanje "na tanko i debelo", tarankanje, bassi, "Canto sotto le pive", dvoglasje s Ćićarije i slično.

Sopci i kantaduri se tijekom glazbene večeri nisu penjali na binu, te svečanost Dvoglasja tijesnih intervala nije nalikovala na smotru folklora. Baštinici su sjedili za stolovima kao da se nalaze u konobi, a voditelj programa, Noel Šuran je poput pravog meštra ceremonije predstavljao pojedine izvođače i postavljao im pitanja o onome što će izvoditi.

 Hrvatski kulturni krug predstavljali su Romano Živić, Valter Živić i Ivan Božac Nini; Dejan Kliman i Dejana Kliman; Jože Galant i Frane Šugar; Nevia Kožljan i Nevija Kožljan, Josip Trošt, Josip Mavrić i Rafe Glavaš; Željko i Mihael Glavaš; Dino Batelić, Mateo Kokot i Massimo Knapić; Mauricio Mirković, Slavko Celija i Darko Grgorović; Rade Doričić; Šuran, Šaina, Karlić & Farkaši.

Talijanski kulturni krug su predstavili Daniele Ferro i Egle Cetina (Vodnjan) te Corino Moscarda i Robert Cvetičanin (Galižana). Iz Hrvatskog primorja i Kvarnerskih otoka došli Dorijan Polonijo i Zlatko Volarić; Anamarija Mrakovčić i Petrica Depikolozvane; Ivan i Slavko Kosić; Ivana i Franjo Turčić te Ivan i Ilgen Pavačić (Krk); Gordan Šamanić, Izidor Toljan, Nikica i Vinko Piškulić (Novi Vinodolski) te Mario Mužić (Cres). (B. VINCEK)

 

nematerijalna kulturna baština mateo kokot massimo knapić dvoglasje sopci dino batelić običaji glazba unesco