I East-Ra iz Labina na Festivalu nezavisne umjetnosti - INDIREKT u Umagu

I East-Ra iz Labina na Festivalu nezavisne umjetnosti - INDIREKT u Umagu

17.3.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Ponuda glazbenih festivala iz ljeta u ljeto sve je bogatija. Velika imena, na velikim pozornicama, s velikim pripremama. Ako ste se zaželili nečeg drukčijeg i intimnijeg te, što je najbolje, besplatnog, ovo ljeto zasigurno morate doći u Umag.

Indirekt – festival nezavisne umjetnosti (17.-18.6.2016.), već četvrtu godinu zaredom probire po nezavisnoj sceni diljem Europe tražeći bendove za koje možda nikada niste čuli. No, nakon što ih jednom čujete, uz šum mora istarske obale, nećete ih moći prestati slušati.

Ovogodišnji line up festivala, polako se puni, a dosad su najavljeni domaći Žen, beogradski Halftones, mađarski Middlemist Red i crnogorski Theft of October.

 

 Nova imena koja će u Umagu zabavljati sve ljubitelje nezavisne scene - Alex Kelman,  East-Ra,  Karmakoma,  Izae,  The Black Room.
 
Na Indirekt pozornicu, po prvi puta, stat će ruski bend Alex Kelman. Ti sibirski virtuozi iza sebe imaju već nekoliko uspješnih projekata poput Punk TV-a, Hot Zex-a i Dsh!Dsh!-a. Njihova je glazba mješavina glasnih gitara, prstohvata dance ritmova i privlačnih synhtova. Sve to, začinjeno je očaravajućim i slojevitim vokalom. Prošle su godine održali oko 50 svirki diljem Europe, od Fusion Festivala u Danskoj, do Wavesa Bratislava. Njihov prvi EP „Songs of Fake and Distortion“ izdali su sami, a prvi LP „Vintage“ se trenutno dovršava. Izlazi u travnju ove godine, a slušati ga možete uživo, samo u Umagu.

 

 Sljedeća domaćica, riječki je The Black Room, kojeg ste mogli čuti prije dvije godine na jednom od warm up Indirekt koncerata. Čine ga Jakov Katalinić i Leo Ventin zaduženi za vokale i gitare, Miljen Sirotić na bassu i bubnjar Ivan Ritoša. Glazbeno se oslanjaju na tamniji prizvuk blues rock i garage rock bendova, a početkom ovog mjeseca izdali su i  prvi studijski album imena „In This Town Lies A City“. Album je najavio videospot za single „Closer“, a koncertna promocija uključivat će nekoliko gradova u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji.

 Dubrovački Izae ogledni je primjer bisera Jadrana, u glazbenom smislu. U pitanju je pomalo uvrnuti, ali vrlo lijepi pop minimalizam, vođen kristalno čistim glasom Jadranke Katić i gitarom Adema Gušića koja, uz pomoć basa Dejana Seferovića te povremenog programminga, više nego uspješno nadomješta ostale instrumente. Za sebe kažu da su poluakustični trio koji izvodi jednostavne lo-fi numere za predstave. Diskografija im broji nekoliko uradaka: Halucinacije, belzebubov valcer i miran razgovor, Mali celestijalni džuboks, Fragmentirani monokl gospodina volframa te najnoviji Snivatelj sniva. U kvalitetom poprilično ujednačenom materijalu ipak vrijedi izdvojiti trilogiju "Tijelo", "Cirkus" i "Ljudi s kojima provodim noć", kao i "Noćno cvijeće" na kojoj je saksofon odsvirao Dana Colley iz nekadašnjih Morphine.

 

 Posljednji, ali ne i manje vrijedni, susjedi su Slovenci Karmakoma. Dvočlani, do it yourself bend čine Enej Mavsar na gitari, bassu, synthu i vokalima te Beno na bubnjevima. Za Karmakomu se ne može reći da je samo još jedan bend. Njihov težak rad, trud i talent približava ih širokoj publici. Dolaze iz Slovenije, doma Laibacha, Borghesie i Elvis Jacksona, te oduvijek žive na tankom rubu između alternative i mainstreama. Svoj su udar na scenu izvršili odličnim spojem elektronike i rocka na svom prvom albumu "Imagination & Mechanical Metamorphoses" 2014., te su do sada ostvarili nastupe diljem Europe - u Engleskoj, Belgiji, Austriji, Sloveniji, Srbiji... U svibnju prošle godine objavili su i novi singl naziva "Remiss".

 

 

Psihodelični lo-fi projekt East-Ra iz Labina osnovao je Dino Santaleza, koji je najpoznatiji po svom angažmanu u Pridjevima. U diskografiji East-Ra broji tri albuma, od kojih su dva na engleskom jeziku, a jedan na labinskoj cakavici. Ove godine na Indirektu možete svjedočiti drugoj ikad izvedbi pjesama benda koji još uključuje starog člana Vigora Kiršića (Noga Uganda) i Luku Šipetića (NLV), ali i moguća zvjezdana gostovanja.

 

 

Ukratko, sada imaš pet razloga više, da u kalendaru 17. i 18. lipnja označiš Danima glazbene nezavisnosti. Indirekt festival te čeka!

 

 

PR

 

 

east ra indirekt umag nezavisna scena vigor kiršić dino santaleza