I dalje tenzije oko plinofikacije Labinštine: Zašto Rockwool može, a industrijska zona Vinež ne

I dalje tenzije oko plinofikacije Labinštine: Zašto Rockwool može, a industrijska zona Vinež ne

7.8.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

- S obzirom na činjenicu da nisam dobio traženi odgovor na postavljena pitanja oko plinofikacije Labinštine, molim da mi se odgovori konkretno da li je projekt plinofikacije Labinštine još uvijek aktualan, realan i što ste do sada poduzeli u tom smislu, pitao je na posljednjoj sjednici labinskog gradskog vijeća Darko Martinović (Vlačićeva lista). Martinovića je zanimalo zašto se ne provede anketiranje građana o zainteresiranosti za priključivanje na gradski plin.

Interes za plinom nije bio velik

Temeljem toga, smatra Martinović, mogu se izraditi određene analize tipa feasibility studije, da li se Grad Labin javljao na javne natječaje Istarske županije ili resornih ministarstva sa svrhom plinofikacije. Na koncu je upitao kako je moguće da je tvornica Rockwool spojena na magistralni vod, a naša industrijska zona na Vinežu nije.

- Zašto Rabac nema plin, pitao je na aktualnom satu Martinović. Odgovarajući na pitanje labinski gradonačelnik Valter Glavičić rekao je da su rađene analize i ankete za poslovnu zonu ali zanimanje za plinofikaciju nije bio prevelik te da ne vidi na koji način jedinica lokalne samouprave može utjecati na privatne tvrtke da izaberu plin kao energent.

- Razgovarao sam s direktorom Plinare u Puli, jako smo se potrudili, napravili smo analize i anketirali sve potencijalne korisnike plina u poslovnoj zoni, ali interes nije velik. Što se tiče Rapca, privatni vlasnik odlučuje o energentu koji će koristiti i on osobno kontaktira s dobavljačem odnosno distributerom energenta, rekao je Glavičić.

Plinara u Puli postoji barem 80 godina i tek je prije nekoliko godina plinovodna mreža obnovljena. Na tom području je mnogo potrošača, oko 60 tisuća ljudi, i oni su temeljem poslovnih analiza odlučili investirati u rekonstrukciju mreže.

Investirati u ono što je naše

- Gradovi Umag i Poreč su napravili svoje analize i ne znaju za koliko će im se uloženi novac vratiti ali ne rade trenutno neke velike projekte. Što se nas tiče, jedina prava analiza je interes građana. Mi ne možemo natjerati građane da umjesto peleta, ugrade plin i da idu u investiciju nečega što je trenutačno preskupo. Plinara Pula ima koncesiju za to i ona može u svojoj poslovnoj politici napraviti analizu koja bi bila potencijalna potrošnja na području Labina i Labinštine i odlučiti da li je isplativo ići u novu investiciju, ističe Glavičić

O plinari ovisi hoće li i kada ići u to, a Grad Labin može jedino sam ići u kompletnu investiciju dovođenja plina iz stanice u Snašićima do industrijske zone Vinež, ali to nitko nije sam napravio već je sve išlo preko plinare.

- Ako mi mislimo da je pametno uložiti u vrijednost tuđih osnovnih sredstava ulažimo u plinofikaciju, ali mislim da bi sada bilo suludo ulaziti u to nego trebamo investirati u ono što je naše, rekao je Glavičić. ( Branko BIOČIĆ)


plinofikacija industrijska zona vinež vinež politika rockwool darko martinović