HZZO dijabetičare ugrožava štednjom

HZZO dijabetičare ugrožava štednjom

15.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Maksimalni godišnji broj od 1.500 dijagnostičkih traka za kontrolu šećera u krvi za dijabetičare ovisne o inzulinu nedovoljan je za kvalitetnu samokontrolu šećera kod ovih pacijenata, tvrde u udrugama dijabetičara. Zbog ignorantskog stava HZZO-a, koji u novom pravilniku o ortopedskim pomagalima (donesen najesen, stupa na snagu od veljače) nije uvrstio njihove zahtjeve, dijabetičari će manjak trakica morati pokrivati sami, ili će - kako kažu - riskirati vlastito zdravlje.

- Ne slažemo se ni s kvotom od samo 100 dijagnostičkih traka godišnje za osobe sa šećernom bolešću koji se nalaze na oralnim antidijabeticima. Nedostatak kontrole i samokontrole dovodi do nesagledivih posljedica koje šećerna bolest može izazvati, od sljepoće, do dijalize, amputacije udova, moždanih i srčanih udara.

Sve su te bolesti izuzetno skupe, bolne i teške za oboljelog, obitelj i društvenu zajednicu - upozorava Branko Lulić, predsjednik Splitskog dijabetičkog društva. Novim je pravilnikom, izračunao je Lulić, godišnji trošak dijagnostičkih trakica i lanceta po pacijentu smanjen za čak šest puta.

Po novom pravilniku HZZO dijabetičarima na inzulinu odobrava maksimalno 375 traka za tri mjeseca, ili 1.500 godišnje, a više od toga mogu dobiti samo djeca i trudnice. Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) uložit će zbog toga i pismeni prigovor HZZO-u.

- Osim spomenutih kategorija, ima i drugih šećeraša koji mogu imati problema u regulaciji i potrebu za većim brojem traka. U HZZO-u tvrde da na prijedlog dijabetologa Liječničko povjerenstvo HZZO-a odobrava veći broj traka, ali to nije tako - tvrdi Mensura Dražić, predsjednica KUZ-a koja to demantira na vlastitom primjeru.

- Liječničko je povjerenstvo ignoriralo preporuku mog dijabetologa za veći broj traka, a nitko ne pita mogu li, dok dva mjeseca čekam na rješenje HZZO-a, kupovati trakice od svoje mirovine. Nisam jedina kojoj se to događa, a tragično je da se nitko u HZZO-u ne pita kakve će troškove imati kad pacijent zbog nedovoljne samokontrole razvije komplikacije - upozorava Dražić.

Osim pacijenata, novi je pravilnik o ortopedskim pomagalima razljutio i ljekarnike. Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) zatražila je od Ministarstva zdravlja nadzor nad zakonitošću rada i općih akata HZZO-a, a spornim smatra odredbe pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite sa nezdravstvenim djelatnostima, u što spadaju specijalizirane prodavaonice za promet medicinskim proizvodima, kao i ukidanje plaćanja usluge za izdavanje ortopedskih pomagala.

Postojeće zakonodavstvo, tvrde u ljekarničkoj komori, obvezuje zdravstvenu blagajnu da im plaća takve usluge. Ljekarnike smeta i što im je HZZO novim popisom pomagala ograničio izdavanje serijski proizvedenih medicinskih proizvoda, dok specijaliziranim prodavaonicama dozvoljava ne samo izdavanje, već i propisivanje pojedinih grupa medicinskih proizvoda.

Obiteljski liječnici pod pritiskom

U KUZ-u upozoravaju da su i obiteljski liječnici izloženi prijetnjama i kaznama ako prekorače propisani broj traka, te tvrde da je cijeli postupak usmjeren protiv interesa pacijenta i njegovog zdravlja. "Priče o tome da neki pacijenti zloupotrebljavaju situaciju i preprodaju trake samo su izgovor državnoj administraciji da štedi na nama", smatra Mensura Dražić. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/Novi list)

HZZO dijabetes lijekovi štednja