HZMO poziva buduće umirovljenike radi utvrđivanja staža

HZMO poziva buduće umirovljenike radi utvrđivanja staža

20.4.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je danas osobe koje su radile u inozemstvu, a u sljedećih pet godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, da u područnim službama tog zavoda, po mjestu prebivališta, podnesu zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu kako bi im se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu.

Staž potvrđen od inozemnog nositelja osiguranja u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju zavod pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, priopćio je danas HZMO.

Također se pozivaju budući umirovljenici da šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu (koji se može podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja) obavijeste zavod o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te da pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu.

Obavijest se dostavlja mjerodavnoj područnoj službi HZMO-a gdje je osoba koja podnosi zahtjev bila posljednji put osigurana, a ako je od posljednjeg osiguranja proteklo više od 12 mjeseci, po mjestu prebivališta. Ako je prebivalište podnositelja zahtjeva u inozemstvu, mjerodavna je područna služba na čijem je području bilo posljednje osiguranje, objašnjavaju u HZMO-u.

Preko "Korisničkih stranica" na internetskoj stranici HZMO-a www.mirovinsko.hr, nakon pribavljanja odgovarajućega korisničkog imena i lozinke, također se, uz uvid u osobne podatke, može poslati i zahtjev za informativni izračun mirovine te popuniti i poslati obavijest za pretkompletiranje podataka.

Uz popunjenu obavijest potrebno je priložiti radnu knjižicu ili ovjereni preslik radne knjižice, izjavu i dokaze o stažu osiguranja ostvarenom u inozemstvu ako je osiguranik radio u inozemstvu te druge dokaze o stažu koji nije potpuno utvrđen ili upisan u radnu knjižicu.

Tiskanice zahtjeva za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu i obavijesti o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te uvjeti za mirovinu i kontakt-telefoni dostupni su na internetskoj stranici ili u područnim službama i ispostavama HZMO-a. (Hina)

 

hzmo umirovljenici staž radni odnos