Humor gostovao u Labinu: Osmjeh na licu otjerao tjedne brige

Humor gostovao u Labinu: Osmjeh na licu otjerao tjedne brige

17.11.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Najnovije gostovanje Teatra Pink ostvarilo je svoj cilj: na lice brojnih Labinjana željnih opuštene večeri navuklo je salve smijeha. Ova se glumačka ekipa izrodila iz Grand Showa, inače često doživljavanog kao balkansku paradu kiča i neukusa,  koji djeluje pod okriljem Ružičastetelevizije. No, Teatar Pink nikako nije zrcalo kiča, a granicu neukusa svatko će doživjeti različito. U svakome slučaju, predstava Kursadžije spoj je pomalo sirovih dosjetki išala koje donose karikature likova Balkanaca, a koje glumci vrlo zanimljivo pružaju publici.

Sam naziv kursadžije, predstava duguje srpskome nazivu za polaznike tečaja obrazovanja – kursa, a što karikature likova i jesu. Oni, naime, polaze školu obrazovanja za policijske dužnosnike, no to obrazovanje postaje sve ono što prosvjetari smatraju noćnom morom – moderni apsurd u kojem više ne postoji dimenzija teorijskog obrazovanja, već je bitno naučiti ponešto o onome što nam silno nedostaje, a to je neograničena zabava i smijeh.

Sami glumci okosnica su srpske glumačke zabavne scene, što i ne čudi s obzirom na položaj i utjecaj svih pinkovskih izroda na Balkanu. Posebno se u Labinu istakla glumica Ljiljana Jakšić, koja igra Salvetu, čistačicu Romkinju, koja svojim iznimnim glumačkim improvizacijama oduševljava i impresionira publiku koja željno iščekuje njenu sljedeću misao. Jakšić ima silnu energiju kojom vlada scenom, a njena je uloga dozirana, možda malo i preoprezno – gledatelji zasigurno ne bi imali ništa protiv još poneke Salvetine humoristične digresije. Pored Jakšić, velike simpatije publike pobrao je i Branko Babović u ulozi Crnogorca Đure Palice, kao i Saša Pantić utjelovivši ulogu Albanca Ajdemija Popušija koji je jezičnim (ne)znanjem izazvao salve smijeha. Inače, Pantić ujedno potpisuje i scenarij predstave. 

Zaključak se sam po sebi nameće – unatoč recesijskome vremenu i relativno visokoj cijeni ulaznica, koja je istovjetna cijeni reprize u vrhunskim hrvatskim dramskim teatrima, Labinjani su pohrlili u Kino, vjerojatno puni želje da se opuste i pošteno nasmiju. Zadovoljno zaključujemo: željeno – ostvareno!

ljuljana jakšić saša pantić branko babović teatar teatar pink kursadžije kino labin predstava kultura smijeh pink televizija