Hrvatski ekolozi tužili ministarstvo zaštite okoliša europskim Zelenima

Hrvatski ekolozi tužili ministarstvo zaštite okoliša europskim Zelenima

3.11.2007. // Liderpress // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Ministarstvo zaštite okoliša ocijenilo je danas da to što se udruge za zaštitu okoliša obraćaju Klubu Europske stranke zelenih u Europskom parlamentu sa zahtjevom da hitno interveniraju prema hrvatskim državnim tijelima zbog nefunkcioniranja zaštite okoliša, "nije novost i iznenađenje jer je to stalna rabota nekih udruga i njihovih aktivista"

"To što se u konačnici pokaže da njihove prijave nisu osnovane, već da su način na koji sebe promoviraju, ne ometa ih u tome, osobito u vrijeme predizborne kampanje kad su posebno nadahnuti. Bilo bi dobro da predsjednik Savjeta udruge "Eko Kvarner" Vjeran Piršić obavijesti javnost koje su to sve pravne mehanizme prije EU-a udruge u Hrvatskoj iscrpile", navodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Piršić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknuo da pojedina industrijska postrojenja onečišćuju okoliš i ugrožavaju zdravlje i živote građana te da su se udruge okupljene u "Odboru za zaštitu građana Republike Hrvatske od industrijskog zagađenja" odlučile na pritisak na domaće ustanove "jer ne reagiraju na velik broj povremenih ili stalnih slučajeva teškog onečišćenja".

Ministarstvo na to odgovara kako je "zanimljivo da udruge danas otkrivaju onečišćivače koji imaju dugogodišnji staž, kao primjerice Salonit ili Rafinerija nafte u Sisku, koja postoji više od 70 godina, i na tome grade teoriju da se sustav zaštite okoliša raspada i to baš u ovom mandatu kad je on ustrojen i kad su pokrenuti konkretni projekti i programi u zaštiti okoliša na temelju nove zakonske regulative".

Ministarstvo kao primjere navodi da se ostvaruje sanacijski program za sisačku Rafineriju u okviru kojeg je rekonstruirano postrojenje koje najviše utječe na smanjenje onečišćenja zraka. Podsjeća da je u tijeku saniranje Salonita i Mravinačke kave te da se već drugu godinu sanira opasni otpad bivše tvornice glinice u Obrovcu, sanira se bakarska koksara i provode mnogi drugi projekti o kojima su obavještavali javnost.

U javnosti su, ističe Ministarstvo, poznati pravilnici na temelju kojih se vrlo uspješno prikupljaju sve vrste korisna otpada te da je "na temelju rigorozne i stalne inspekcijske kontrole privremeno zatvorena tvornica "Rockwool Adriatic" u pokusnom radu, a kazneno su prijavljene tvrtke Kvasac i Pliva". To su sve primjeri intervencija koje se prije 2004. nisu primjenjivale", navodi se u priopćenju.

Smiješna je tvrdnja da Hrvatska frizira izvješća za EU, što je i podcjenjivanje tijela i stručnjaka EU-a koji prate razvoj područja zaštite okoliša u Hrvatskoj, kao što je smiješna i netočna tvrdnja da hrvatski propisi dopuštaju "višu emisiju otrovnih plinova", dodaje se. To, naravno, može tvrditi onaj tko ne poznaje novi Zakon o zaštiti okoliša, usklađen s naputcima EU-a, ističe Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Rockwool aktivisti zagađenje zeleni udruge zelenih europski zeleni ministarstvo zaštite okoliša