Hrvatska - kula od karata, karte - zakoni od papira: potvrđeno - U kafićima će se opet moći pušiti

Hrvatska - kula od karata, karte - zakoni od papira: potvrđeno - U kafićima će se opet moći pušiti

10.9.2009. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

- Zakon o ograničenju korištenja duhanskih proizvoda ne mijenja se ni pod čijim pritiskom, i dalje nam je na prvom mjestu zaštita ljudskog zdravlja. Postrožuje se još više reklamiranje duhanskih proizvoda, minimalni prostor za pušenje mora biti 10 četvornih metara uz posebne stroge tehničke uvjete izmjene "atmosferskog zraka", kazao je Milinović dodavši da tko ispuni te natprosječne uvjete može birati želi li biti pušački ili nepušački objekt. Nema izmjena što se tiče bolnica, škola, vrtića, aerodroma, javnih službi...

Taj posebni prostor koji Milinović spominje neće smjeti biti veći od 20 posto površine prostora određenog ugostiteljskog objekta. Znači i kafići manji od 50 metara kvadratnih moći će imati dijelove za pušače, u kojima će građani moći slobodno piti kavu ili naručiti piće. Zabrana pušenja i dalje će ostati na snazi u restoranima.

 Izmjenjuje se i zakon o umjetnoj oplodnji
Kao što se i očekivalo na današnjoj sjednici Vlade najavljene su i izmjene zakona o umjetnoj oplodnji.

- Intencija je širenje ljudskih sloboda do onoga dijela dokle Vlada ima ovlasti za zaštitu ljudskih sloboda. Pobijam dezinformacije da je Hrvatska jedina zemlja u kojoj nema medicinski potpomognute oplodnje. Mijenjamo dokazivanje statusa izvanbračne zajednice, parovi će moći obrascem kod javnog bilježnika dokazati svoj izvanbračni status, rekao je ministar Darko Milinović.

Također i dijete od 18 godina ima pravo saznati tko mu je biološki otac ili majka, ali uz pristanak donora, no parovi koji su u postupku idu po sadašnjem zakonu. Pali smo kao država u humanoj reprodukciji, pa je milijun kuna osigurano za edukaciju i uskoro ćemo ponovno postati lideri, ne samo u regiji nego i šire. Zakon bi trebao ići u saborsku proceduru po hitnom postupku.

Đurđa Adlešić iskazala je zadovoljstvo činjenicom da je ministar prihvatio amandmane, no još je ostao dio koji se odnosi na pohranjivanje embrija. - I tada ćemo podržati zakon, rekla je Adlešić.

- Zadovoljna sam zakonom, idemo u pravom smjeru, i demantiram napise kako je oko ovoga prijedloga nastao sukob, jer sukoba nema, izjavila je premijerka Jadranka Kosor.

 Inače, sjednica Vlade započela je iznošenjem ministra financija Ivana Šukera odnosno Prijedlogom izvršenja državnog proračuna za prvih šest mjeseci ove godine.

Šuker: Nismo niti propali niti bankrotirali
Uz sve probleme, koji su izazvani ne samo domaćom krizom, nego i globalnom krizom, vezanom za punjenje proračuna, Vladinim smo mjerama stabilizirali proračun, nismo niti propali, niti bankrotirali kako su nam neki predviđali, i tako će biti i ubuduće. Kosor je dodala kako su to jasni pokazatelji da zahtjevi prosvjednika za ukidanjem poreza nisu opravdani, dok borbu protiv korupcije podržava.

- U prvom tromjesečju imali smo pad od 6,7 posto dok je on u drugom tromjesečju smanjen i iznosi 6,3 posto što u EU osim nas bilježe još i Slovačka, Francuska i Njemačka. Inflacija je bila 3,3 posto, a ono što je konstantno u padu su izvoz, uvoz i trgovina na malo što se očitovalo i u punjenu državnog proračuna. U prvih šest mjeseci dolazak turista bio je u padu oko sedam posto, no to se srećom u sedmom i osmom mjesecu promijenilo - rekao je Šuker.

zakon o potpomognutoj oplodnji zakon zakon o ograničavanju duhanskih proizvoda zakon o zabrani pušenja milinović vlada hrvatska