HOLCIM ODUSTAO OD PREUZIMANJA GORIVOG OTPADA S KAŠTIJUNA - Nova lokacija spaljivanja mogla bi dodatno povećati račune za građane

HOLCIM ODUSTAO OD PREUZIMANJA GORIVOG OTPADA S KAŠTIJUNA - Nova lokacija spaljivanja mogla bi dodatno povećati račune za građane

9.3.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Tvornica Holcim u Koromačnu neće preuzimati gorivi otpad koji će nastajati kao nusprodukt u postrojenju novootvorenog Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Odustajanje od ranije najavljivanog partnerstva potvrđuju u Holcimu, koji se nije javio na natječaj kojeg je raspisala tvrtka Kaštijun.


- Kaštijun je u siječnju objavio javni natječaj za preuzimanje gorivog otpada. Holcim nije dostavio ponudu jer očekivane tehničke karakteristike iz natječaja, kao što su primjerice ogrjevna vrijednost i sadržaj klorida, ne odgovaraju našim traženim parametrima ulaznog materijala, potvrdila je voditeljica komunikacija i marketinga u Holcimu Julija Škoro.


No kako neslužbeno doznajemo, osim manje kalorijske vrijednosti sirovine i tehničkih nedostatka goriva koje bi nastajalo u sklopu MBO postrojenja, glavni je razlog zapravo cijena koju je tvrtka Kaštijun ponudila za preuzimanje gorivog otpada, a koja Holcimu očito nije odgovarala. Kako doznajemo, vrijednost natječaja bila je 500 tisuća kuna, a otpad se trebao plasirati dijelom u rasutom obliku, a dijelom u balama. Ranije se spominjala cifra od 30 eura po toni preuzetog otpada koje će Kaštijun odnosno građani plaćati onome tko preuzme gorivi otpad.


Cemex i Nexe


Tako se, u trenutku kada je novi centar i službeno pušten u pogon, javlja ozbiljan problem daljnjeg plasmana tog otpada, te se u pitanje dovodi cijeli koncept centra koji počiva na tehnologiji koja predviđa daljnje spaljivanje. Sve bi to moglo utjecati i na dodatno povećanje troškova u slučaju da tvrtka Kaštijun alternativnu lokaciju za spaljivanje gorivog otpada uspije pronaći van Istre. Dodatni troškovi onda bi se mogli osjetiti i na mjesečnim računima odvoza smeća za građane.


Nejasno je i gdje se u ovom trenutku otpad koji nastaje u postrojenju pohranjuje i gdje odlazi. Inače, gorivi otpad u pogonima mogu koristiti spalionice, elektrane i cementare, a najbliže spalionice Puli su one u Celju i Trstu. Tu je i Plomin koji bi ga vjerojatno mogao preuzimati.


U cementari Cemex u Kaštel Sućurcu potvrđuju da oni nemaju dozvolu za spaljivanje gorivog otpada, niti su u fazi traženja, no tu mogućnost ima Nexe cementara u Našicama, ističu iz njihove uprave.


Naglo odustajanje cementare u Koromačnu veliki je preokret ako se podsjetimo da je projekt Kaštijun od samog početka bio usko vezan uz njih. To potvrđuje pismo namjere koje su još davne 2007. godine potpisali tadašnji župan Ivan Jakovčić, pulski gradonačelnik Boris Miletić i direktori Holcimove tvrtke kćeri Ecorec d.o.o. Cristian Abl i Danijel Vadlja.


Radilo se o pismu namjere o instaliranju pilot postrojenja za zbrinjavanje komunalnog otpada kao alternativnog goriva u cementnoj industriji. Dakle, prije 11 godina bilo je jasno da bi gorivi otpad, kao frakciju iz komunalnog otpada, preuzimao upravo Holcim za gorivo u proizvodnji cementa. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)
Foto: LC Labin.com

holcim smeće spaljivanje spmeća koromačno kaštijun gorivi otpad te plomin