Holcim Hrvatska: U veljači moguće smanjenje broja zaposlenika, povećanja plaća nema

Holcim Hrvatska: U veljači moguće smanjenje broja zaposlenika, povećanja plaća nema

19.12.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Zbog teške situacije na tržištu u Hrvatskoj te priprema za predstojeće neizvjesno razdoblje uprava Holcima Hrvatska prošlog i ovog tjedna održala je sastanke s radnicima na svim Holcimovim lokacijama u Hrvatskoj. Danas je, kao zaključak tih sastanaka, svim radnicima poslano pismo koje potpisuje predsjednik Uprave Albert Szabo, a u kojem se pojašnjava trenutna poslovna situacija te mjere koje su poduzete za prevladavanje krize.

Holcim je, kaže Szabo, prve znakove krize počeo primjećivati već prošle godine te je uveden detaljan plan štednje na svim područjima, ograničeno je zapošljavanje u svim segmentima, povećana je radna učinkovitost, a pojednostavljena radna struktura. Također, zbog povećanja troškova povećane su cijene cementa, te je fokus stavljen na smanjenje potraživanja, Na tržištu su predstavljena dva nova proizvoda u segmentu agregata, Holcim Vivacal® i Holcim Agrocal®, a projekt koji nisu kritični ili apsolutno neophodni su odgođeni.

- U ovom je trenutku izuzetno teško dati bilo kakvu konkretnu procjenu o tome što će se dalje događati u svjetskom pa tako i u hrvatskom gospodarstvu, ali nažalost, situacija se ne čini blistavom. Iako smo proveli sve gore navedene aktivnosti, ipak situacija je na tržištu posebice u zadnjem tromjesečju ove godine bila takva da su ostvareni rezultati loši, kaže Szabo, navevši da je u listopadu zbog loše situacije na tržištu zaustavljena peć za proizvodnju klinkera, što se posljednji put dogodilo 1976. godine. Holcim je u listopadu i studenom poslovao s gubitkom iako je listopad obično mjesec koji donosi rekordno dobar poslovni rezultat. Taj će se trend nastaviti sigurno za prosinac i prva dva mjeseca sljedeće godine, u kojima je i uobičajeno niska građevinska aktivnost. Također, rezultat u naplati dugova je vrlo loš, primjerice beton se naplati u prosjeku tek 6 mjeseci nakon isporuke.

Zahvalivši radnicima na dobrim poslovnim rezultatima u posljednje četiri godine, Szabo je pojasnio da situacija traži dodatni napor kako bi se preživjela oluja. O tome što učiniti Uprava trenutno razgovara sa svim sindikatima u Hrvatskoj u koje su radnici učlanjeni. Prostora za povećanje plaća nema, što uključuje i menadžment tim i Upravu. Također, razmatra se i organizacijska struktura tvrtke, što bi moglo rezultatirati novom strukturom sa smanjenim brojem zaposlenika, a o konkretnom prijedlogu razgovarat će se u veljači.

 

Foto: Predsjednik Uprave Holcim Hrvatska d.o.o, Albert Szabo

Holcim Koromačno Holcim Hrvatska d.o.o Albert Szabo ekonomska kriza kriza ekonoija otkazi radna mjesta tržište