Hoće li se labinski ribari uključiti u scraping

Hoće li se labinski ribari uključiti u scraping

17.1.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Od prekjučer se svi hrvatski ribari koji se više ne žele baviti gospodarskim ribarstvom mogu  javiti na natječaj Ministarstva poljoprivrede i budu li udovoljavali kriterijima, brod će im biti uništen, a oni će za to dobiti novac. Dio je to programa Operativnoga plana (2007. - 2013.) za što je Hrvatska iz Europske unije dobila 11,6 milijuna eura , od kojih je 4,7 milijuna eura namijenjeno scrapingu, programu koji je tako nazvala Europska unija, a riječ je o uništavanju brodova kako bi se smanjila ribarska flota i spriječio prekomjerni izlov ribe koji je u zemljama EU-a već dosegnuo 80 posto ribljeg fonda.

Predsjednik Ceha ribara Udruženja obrtnika Labin Dubravko Sabalić kaže da ne zna koliko će se ribara odlučiti na ovaj potez, jer uvjeti baš i nisu primamljivi, a ako se odluče svoj brod plivaricu-srdelari ili koću dati u rezalište, povratka ribarstvu više nema: (ton – Dubravko Sabalić). Veli i kako će se možda 50 posto labinskih ribara odlučiti na ovaj potez, posebno oni  koji su pri kraju radnog vijeka: (ton – Dubravko Sabalić 1).

On osobno se neće odlučiti na scraping, ali kaže i kako se nakon ove mjere cijena ribe na ribarnicama ne bi trebala povećati: (ton – Dubravko Sabalić 2). Prijave će se podnositi do 2. ožujka , a najviši mogući iznos naknade po plovilu određuje se po kategorijama starosti plovila, no troškove uništavanja ili prenamjene, uključujući i troškove popratnih aktivnosti snosit će sami ribari.

 

 

scraping ribarenje dubravko sabalić uo labin ceh ribara