HEP spreman graditi novu nautičku benzinsku crpku u Plomin Luci

HEP spreman graditi novu nautičku benzinsku crpku u Plomin Luci

28.4.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Na privezima u Rapcu ima petstotinjak čamaca, deset većih izletničkih brodova, tri turističke polupodmornice i pedesetak barki i glisera za iznajmljivanje. Njihovi vlasnici zbog toga što u Rapcu više nema benzinske crpke, moraju po gorivo u Labin i zatim ga u kantama, automobilima dovoze u Rabac gdje ga pretaču u plovila. Trenutačno je ova jedina moguća metoda, osim odlaska u udaljeniji Cres i Opatiju, koja uslijed nepažnje može dovesti do onečišćenja okoliša i zapaljenja. Srećom to se još nikada nije dogodilo.Izgradnja crpne stanice je prioritet

Jedan od rabačkih brodara Robert Batičić, ujedno i predsjednik Udruge brodara istočne Istre kaže da nakon što je 2016. bivša Lučka uprava ukinula mogućnost dolaska cisterne s gorivom u jutarnjim satima na rivu veliki brodari prisiljeni su krcati gorivo u Opatiji a vlasnici manjih plovila kantama u automobilima dovoziti gorivo do veza.

- Više puta smo intervenirali i predlagali da se dozvoli dolazak cisterna a za male barke ili napravi benzinska crpka u Rapcu ali nije bilo sluha za nas. Sada se to promijenilo, novi gradonačelnik i nova upraviteljica Lučke uprave pokazuju više razumijevanja za rješenje problema i spremniji su za dogovor. Izgradnja crpne stanice u Plomin luci je prioritet za normalno funkcioniranje pomorskog prometa u našoj regiji, to bi pojeftinilo i olakšalo opskrbu gorivom te povećalo dolazak stranih plovila na naš dio obale. Sigurno bi i nešto potrošili. Sada nam do Opatije plovilom treba dva sata i isto toliko natrag, što je gubitak vremena i poskupljuje nam poslovanje, ističe Batičić.

Kristijan Škopac iz Rapca godinama ima obrt za iznajmljivanje čamaca i glisera, te je i on nezadovoljan sadašnjom situacijom.

- Sadašnja situacija je loša jer gorivo vozimo u kantama u haubama automobila do Rapca što je zabranjeno. Kod pretakanja sigurno nešto kapne i u more koje se takvim načinom onečišćuje. Plomin je sigurno bliže nego Cres i Opatija koji su nam najbliže benzinske crpke na moru. Međutim mislim da se za vlasnike čamaca neće puno promijeniti jer ne vjerujem da će s barkama za malu količinu goriva ići u Plomin pa će i dalje pretakati na rivi, drugo je za brodove i veća plovila. U svakom slučaju izgradnja benzinske crpke u Plomin luci je dobra inicijativa koju pozdravljam, kaže Škopac.


Lokacija zadovoljava potrebe nautičara

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić o toj inicijativi kaže da su zajedno sa načelnikom Općine Kršan i ravnateljicom Lučke uprave Rabac obišao potencijalnu lokaciju crpne stanice za plovila na području Plomin luke.

- Sljedeći je korak održavanje sastanka sa trgovačkim društvom Plomin holding d.o.o. koji je koncesionar navedene lokacije. Potencijalna lokacija u skladu je sa Prostornim planom Općine Kršan. Ova lokacija zadovoljila bi potrebe nautičara, ribara i turističkih brodova sa područja Plomin luke i Rapca, te se nadamo razumijevanju Plomin holdinga s ciljem rješavanja ovog važnog pitanja, kaže Glavičić. (Branko BIOČIĆ)


OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


valter glavičić kristijan škopac hep plomin luka nautička benzinska crpka robert batičić